Пуповац: Поклич против Срба уништава Хрватску

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац каже за РТС да повици "Убиј, убиј Србина" и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску. "Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја", упозорава Пуповац.

Лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да није илузија говорити Србима да је безбедно живети у Хрватској и да "памтимо и гора времена", када су подметане експлозивне направе а повратици убијани.

Свакодневне увреде и напади на Србе су, како објашњава, нови талас националистичког и шовинистичког, а неретко и клерофашистичког политичког деловања, које је могуће јер постоје политички, верски и псеудодржавни ауторитети који то подржавају, објашњава Пуповац.

Очекује да државни врх одлучније говори о тим појавама. "Повици 'Убиј, убиј Србина' и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску. Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја", упозорава Пуповац.

Коментаришући свој жесток говор јуче у Хрватском сабору, када је рекао да је Хрватска земља мржње и насиља, Пуповац каже да је неопходно рећи ствари које су тачне да би се друштво освестило и да би се срело са стварношћу са којима живе људи друге националности и других опредељења.

"Мета су сви који другачије мисле"

Упитан да ли размишља о свом даљем учешћу у владајућој коалицији, напомиње да су такве увреде општедруштвени феномен и да to није толико повезано са тим да ли је неко члан владајуће коалиције.

Ради се о наслеђу које се пробудило 2013. године и које никако да се стиша, сматрa он. "Мета тих напада нисам само ја, већ сви који другачије мисле од тих мрзитеља и насилника", наводи Пуповац.

Међутим, постоје границе до које човек може трпети такве околности и када почне да размишља о другим начинима политичког деловања, напомиње Пуповац.

Коментаришући питање безбедности сезонаца из Србије, Пуповац указује да инциденти из Супетра и Дубровника говоре да постоје ризици, али и храбре реакције.

Полиција чини све, али то није довољно, каже Пуповац и додаје да обавештајна заједница мора да зна шта се дешава у групама које су извор насиља, да правосуђе мора ствари да назива правим именом и да је неопходно да се огласе друштвени ауторитети.

Сезонци из Србије не одлазе у Хрватску само због себе, већ и зато што су Хрватској потребни радници и њихове услуге.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво