Борисов хоће да чува македонско небо

Бугарски премијер Бојко Борисов наводи да Бугарска као НАТО чланица може да помогне Северној Македонији у чувању ваздушног простора, ако, како је он навео, постигне споразум о куповини нових осам ловаца Ф-16 са Сједињеним Америчким Државама, преноси "Ројтерс".

Како наводи Ројтерс, Бугарска, која је такође чланица Европске уније жели да замени своје авионе "миг 29", совјетског порекла и да обнови своју ескадрилу у складу са НАТО стандардима.

"Ја сам разговарао са колегом Зораном Заевим прошле недеље о чувању македонског неба када добијемо нове авионе", рекао је Борисов, додајући да је то добро за обе стране.

Пентагон је саопштио да је Стејт департмент САД одобрио могућу продају осам ловаца Ф-16 и додатну опрему Бугарској у вредности која је процењена на 1,67 милијарде долара.

Са друге стране, Бугарске очекује понуду о куповини ловаца Ф-16 од стране САД са попустом у вредности од 1,2 милијарде долара.

Бугарски министар Красимир Каракачанов је изјавио да ће у току недеље добити официјалну понуду од стране о куповини ловаца модел Ф-16.

Очекивани споразум за "локид мартин" Ф-16 блок 70 за Бугарску ће бити највреднији договор о куповини војне опреме од пада комунистичког режима у 1989. године.

Северна Македонија очекује да ће постати 30. чланица НАТО-а следеће године, а такође очекује да ће добити датум о преговорима о приступању са Европском унијом након постизања споразума са Грчком око уставног имена те земље.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво