Изетбеговић: Изјаве Вучића коректне, али подржава Додика

Лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је да су изјаве председника Србије Александра Вучића о БиХ углавном коректне и да он никада не доводи у питање територијални интегритет БиХ, али да суверенитет не помиње и "ничим се не ограђује од све отворенијих сепаратистичких изјава Милорада Додика".

Изетбеговић је то рекао на свечаној седници ГО СДА, поводом 29 година од оснивања странке, наводећи да су Вучић и Додик често "заједно, насмејани и загрљени", преноси Кликс.

"Чему онда веровати – вербалној подршци територијалном интегритету БиХ, или невербалној и конкретној подршци човеку који тај интегритет свакодневно доводи у питање? И Република Српска се милитаризује, мимо Устава и закона. Уводи се резервни састав полиције, набављају се војне пушке за полицију, праве се вежбе заједно са српском полицијом при чему се прелази државна граница", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је додао и како министар одбране Србије Александар Вулин даје изјаве како "РС нема војску, али има српски народ", као и да Милорад Додик црта неке нове карте Балкана, РС назива "Западном Србијом" и не одустаје од "глорификовања Караџића и других пресуђених ратних злочинаца".

"Не санкционише четнике који певају песме о томе како ће поново тећи крвава Дрина, праве четничке паркове по РС-у, подижу споменике Дражи Михаиловићу", рекао је Изетбеговић.

Он је за Додика рекао да се доласком на власт постепено претворио од социјалдемократе у агресивног националисту, наводећи да већ деценију опструира витално важне процесе за земљу и њене грађане, попут процеса помирења, интеграцију у ЕУ, интеграцију у НАТО.

"Поставља се неизбежно питање: Где су границе Додикових игара? Хоће ли Додик једнога дана прећи са речи на дела, и заиста покушати да доврши оно што је Караџић почео пре 27 година? И шта треба да буде наш одговор на све то?", казао је Изетбеговић.

Говорећи о Русији, он је рекао да је та земља све присутнија у региону и да све пристрасније стаје на страну Срба у Србији и БиХ, али и да САД, упркос политици коју води председник Доналд Трамп, не одустаје од утицаја на Балкану.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво