Годишњица злочина над Србима код Коњица

У Брадини код Коњица обележено 27 година од злочина који су над Србима у овом селу починиле здружене муслиманске и хрватске снаге. На најбруталнији начин убијено је 48 српских цивила, а за злочин нико није осуђен.

Након служења литургије у обновљеној Цркви Вазнесења Господњег у Брадини и парастоса страдалима венеце су на спомен-обележје у црквеној порти положиле породице страдалих, изасланици председавајућег Председништав БиХ Милорада Додика и председнице РС Жељке Цвијановић.

Парох коњички Милан Бужанин изјавио је да је жалосно што до сада нико није осуђен за злочин почињен на данашњи дан пре 27 година у селу Брадина које је потпуно спаљено, а 48 људи убијено код својих кућа, црква запаљена, становништво одведено у логор у Челебићима.

"У току су неки процеси па видећемо. Овоземљаска правда често изостане, али божија увек буде задовољена", рекао је свештеник новинарима након служења литургије.

Изасланик председнице Српске Жељке Цвијановић и председавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац истакао је да је важно на овај дан доћи у Брадину, јер је сасвим јасно да је овде извршен ратни злочин са елементима геноцидне намере.

Бошко Томић, изасланик Председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, изјавио је да се нада да ће правда, иако је спора, ипак бити задовољена. 

У Брадини је 25. маја 1992. године на најбруталнији начин убијено 48 српских цивила, а преостали су одведени у логоре или протерани, њихова покретна имовина је опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљени и срушени.

У логорима су живот изгубила још 22 становника Брадине, док се за пет још трага.

За злочине у Брадини правосуђе БиХ до сада није никога осудило, а 8. маја почело је суђење дванаесторици припадника такозване Армије БиХ и ХВО-а за злочине над Србима у овом селу и на подручју општине Коњиц. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара