Како у Српској користe новац из Србије

Утврђена је траса будућег ауто-пута Београд–Сарајево кроз Семберију. Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик захвалан је Влади Србије јер је међу приоритете ставила изградњу деонице пута од Кузмина до Раче. Упоредо са градњом ауто-пута, Србија помаже Републици Српској финансирањем пројеката у готово свакој од 62 општине. Србија ће за Републику Српску издвојити 32 милиона евра, договор је председника Александра Вучића и Милорада Додика.

Новцем из Србије граде се школе, вртићи, болнице, саобраћајнице, омладински кампови, домови за старија лица, дневни центри за децу са потешкоћама у развоју. У Дому здравља у бањалучком насељу Петрићевац, изграђеном још 1982. године, лечи се више од 10.000 становника.

"Живим овдје 37 година. Ова нова амбуланта ће нам много значити, зато што ће бити условније и биће чистије, биће и бољи прилаз од овога сада", каже мештанин Радојица Вукосављевић.

У истом насељу, новцем из Србије, градиће се месна заједница и вртић. Инвестиција вредна готово два милиона марака.

"Ми нисмо до сада имали вртић. Први пут имамо државни вртић у насељу Петрићевац и то ће бити од немерљивог значаја", истакао је председник Савета Месне заједнице Петрићевац Зоран Савановић.

На Палама је прошле године завршена реконструкција Романијске улице. Влада Србије тада је издвојила 500.000 евра. Сада, нових 150.000 за изградњу амбуланте на Јахорини.

"То значи подизање квалитета једног ски центра какав је Јахорина и који је у расту по броју скијаша. Имате раст броја скијаша па и раст броја повреда. Сигурно добра вест за нас", напомиње директор Скијашког центра Јахорина Дејан Љевнајић.

У Требињу је, захваљујући новцу из Србије, прошле године изграђен вртић. Тада је издвојено 500.000 евра. Сада су одобрена средства за ревитализацију Старог града и духовни центар у Мркоњићима.

Србија ће за Српску издвојити 32 милиона евра. Српски председник Александар Вучић рекао је да Србија жели да помогне свакој општини у Српској, али и Федерацији, уколико добије захтеве, и општинама које нису већински српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи