Пуповац: Разоткрили смо оне које је требало разоткрити

Носилац кандидатске листе Самосталне демократске српске странке за европске изборе и председник те странке Милорад Пуповац на завршном предизборном скупу у Ријеци данас је рекао да је СДСС кампањом већ постигао један од циљева, а то је да је "разоткрио оне које је требало разоткрити", говорећи о уништавању плаката и реакцијама на кампању.

"Повезали смо оне који имају савест и у својој земљи не желе трпети произвођаче мржње и насилнике", рекао је Милорад Пуповац.

Кренули смо сами као кандидатска листа, а прерасли у савез људи који желе другачију Хрватску и противе се мржњи, нетолеранцији и спремности на насиље, истакао је Пуповац, пренела је Хина.

Оцењујући трендове у савременој Европи, Пуповац је рекао да Европа која се дели на богате и развијене и оне друге, све сиромашније и неразвијеније, нема будућности. Навео је да земље попут Хрватске, Румуније, Србије или раније Пољске и Литваније не могу бити резервоар радне снаге за богате земље а слобода кретања људи се не може свести на то да људи одлазе из својих земаља, а оне се демографски и економски уништавају.

Како је додао, "тако настала празнина од људи у тим земљама не може се попунити мржњом, тако што ће се показивати и проказивати припадници мањина и људи који другачије мисле". Такву Европу не желимо, истакао је Пуповац.

Рекао је да је ЕУ стигла на границе Црног мора, а да неки у Хрватској мисле и даље да границе ЕУ морају бити на Уни или Дрини, оцењујући да ти не разумеју шта је потребно Хрватској да буде равноправна.

Завршити са понижењем 

Пуповац се заложио да се закључи са, како је рекао, понижењем чекања пред европским вратима, јер како је то било понижавајуће за Хрватску, није ништа мање понижавајуће ни за Србију.

Пуповац је оценио да у протеклих 30 година "Европа са Србима и Срби с Европом, нису били ни на ти ни на ви, истакавши да је "онима који су преостали од српског народа у Хрватској припала улога да буду прва права спона".

Други на листи Дејан Јовић је рекао да је важно добити место у Европском парламенту, јер "тамо где нас нема, игноришу нас."

"Вређа нас кад о нама ружно говоре наши заступници у Европском парламенту, као што су то чинили Ружа Томашић и Маријана Петир", рекао је он. Јовић је навео да неке листе заговарају равноправност Хрватске с другим земљама ЕУ, упитавши се шта је с равноправношћу грађана унутар Хрватске, "без обзира на то јесу ли Хрвати или Срби".

"Некима сметају већ сама ћирилична слова на патриотским плакатима, на којима пише "Рођен у Хрватској", па их уништавају, само зато што то представља нешто различито", рекао је Јовић.

"Знамо да тако не мисле сви, али не допуштамо да се то игнорише и да се тврди да је реч о појединцима, јер је таквих појединаца много", оценио је Јовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво