Марковић: Са Северном Македонијом нема отворених питања

На заједничкој седници влада Црне Горе и Северне Македоније црногорски премијер Душко Марковић оценио је да између две државе не постоји ниједно отворено питање.

Душко Марковић је истакао да Црна Гора и Северна Македонија деле исте вредности и спољнополитичка опредељења, али да владе морају уложити додатне напоре на имплементацији пројеката и интензивнијој економској сарадњи.

Марковић је рекао да прва званична посета премијера Зорана Заева Црној Гори и прва заједничка седница влада довољно говоре о значају који Црна Гора придаје односима са македонским пријатељима.

"У домену регионалних односа у претходном периоду сарађивали смо интензивно у оквиру Берлинског процеса и Западнобалканске шесторке, али и у још око 30 регионалних организација и механизама. Циљ је јачање поверења и снажење процеса повезивања региона, које није на нивоу на којем мора бити у савременом свету, што је кључни предуслов за дугорочни и одрживи напредак и стабилност на овим просторима", нагласио је Марковић.

Премијер је као позитиван пример ефикасне сарадње две државе навео област евроатлантских интеграција, рекавши да је Црна Гора једна од првих земаља која је ратификовала Протокол уз Северноатлантски споразум о приступању Северне Македоније, 1. марта 2019. године, као да су поносни на то што је позив за чланство у НАТО-у Северна Македонија добила у току председавања Црне Горе Америчко-јадранском повељом.

"Данашњим потписивањем Споразума о заштити и размени тајних података продубљујемо нашу сарадњу у сектору безбедности, а очекујемо да односи и везе две државе у овој области посебно ојачају у тренутку када Северна Македонија постане 30. чланица НАТО породице", навео је Марковић.

Премијер је навео и да је Влада Северне Македоније показала да може конструктивно решавати најкомпликованија питања.

"Убеђен сам да ће Европска унија препознати напоре које је Влада Северне Македоније уложила у последње две године, како решавајући отворена билатерална питања са суседима, тако и кроз резултате реформских подухвата на унутрашњем плану. А вредновање постигнутог значи само једно – отварање преговарачког процеса. С тим у вези, још једном желим да нагласим да црногорска искуства стечена у преговарачком процесу у потпуности стоје на располагању македонским институцијама", закључио је Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи