Ђукановић и Заев: Узорни односи темељ за економску сарадњу

Узорни односи Црне Горе и Северне Македоније, који нису имали застоја чак ни у времену распада бивше Југославије, представљају добар темељ за унапређење сарадње и бројне могућности пре свега у области економије и туризма, саопштио је црногорски председник Мило Ђукановић након састанка са премијером Северне Македоније Зораном Заевим.

Мило Ђукановић је на радној вечери коју је приредио за Зорана Заева и делегацију Северне Македоније исказао задовољство што су у посети Црној Гори и нагласио је да је то прилика за размену мишљења око важних процеса у две државе и региону.

Ђукановић је честитао Северној Македонији и премијеру Заеву на изузетним остварењима у претходном периоду – потписивању Преспанског споразума и приступног протокола за пријем у НАТО-у.

Изразио је очекивање да ће Северна Македонија средином године отпочети преговоре за пријем у ЕУ. " Наш циљ је да наше земље и регион вратимо европској кући и успоставимо европски систем вредности", додао је Ђукановић.

Посебно је похвалио опоравак македонске економије што, како каже, отвара простор за нове могућности сарадње и са Црном Гором.

Црногорски председник је исказао очекивање да ће ускоро успоставити сарадњу и са новим колегом, председником Северне Македоније Стевом Пендеровским, и заједнички дати допринос међудржавној и регионалној сарадњи и даљој интеграцији.

Зоран Заев је нагласио да је политика који води Ђукановић пример прогресивне политике ка НАТО-у и ЕУ. Упознао је Ђукановића са напретком који Северна Македонија остварује на плану интеграција и економије, истичући да ће им подршка и искуство Црне Горе бити драгоцени.

"Црна Гора је одличан пример у ЕУ и НАТО интеграцијама, желимо да поделимо искуства са вама", нагласио је Заев.

Ђукановић и Заев разговарали су и о актуелним приликама у региону са заједничком оценом о потреби превазилажења отворених питања у правцу пуне интеграције у ЕУ.

Данас ће бити одржана заједничка седница влада две државе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

borba

ko ce da dovede zaeva u goste, a nasi rusofili mislili bice izolovan hahaha