Санадеру повећана казна затвора

Врховни суд Хрватске повећао је за годину и по дана казну некадашњем хрватском премијеру Иви Санадеру и правоснажно га осудио на шест година затвора због афере "Планинска". Првобитно је био осуђен на 4,5 године затвора.

Врховни суд је навео да је Жупанијски суд у Загребу "правилно пошао од ширег контекста, јер је реч о смишљеној политичкој корупцији у најтежем облику".

Такође је правилно узето у обзир и изузетно опасно понашање које се манифестује у чињеници да је окривљени створио најтежи облик политичке корупције и истрајао у реализацији злочиначког плана и његовом прикривању, преноси ХРТ.

Кажу да је реч о корупцији која се спроводи као начин живота у уверењу да је извршавање најодговорнијих функција у друштву темељ обогаћивања, а у свему је била доминантна добит. Међутим, Врховни суд је закључио да је тим околностима дат премали значај.

"Када премијер користи државне институције због њиховог бескрупулозног просперитета, намерним давањем таквог кривичног дела илузији законитости, она не само да наноси материјалну штету друштву, већ и крши начело владавине права које је 'conditio sine qua non' сваког правно уређеног друштва што је, према члану 3 Устава Републике Хрватске, једна од највиших вредности уставног поретка", каже се у саопштењу суда.

Поред тога, није уважено да је оптужени, починивши ово кривично дело, имао изузетно високе противправне имовинске користи за себе, у износу од 17.450.000 куна, навео је Врховни суд.

Суд је делимично прихватио и жалбу оптуженог Стјепана Фиолића, који је признао да је продао зграду у Планинској и Санадеру у кутији за виршле однео милион евра и десет милиона куна.

У овом случају бивши премијер Хрватске је осуђен јер је помогао бившем посланику ХДЗ-а и власнику ланца месара Стјепану Фиолићу да 2009. године по знатно вишој цени од тржишне Министарству регионалног развоја прода зграду у загребачкој Планинској улици.

Према писању хрватских медија, државни буџет је због такве цене оштећен за око 15 милиона куна, а Санадер од Фиолића добио "провизију" од 17 милиона куна.

Заједно са Санадером осуђени су и Стјепан Фиолић, који је, према писању хрватских медија, на суђењу признао недело, па је осуђен на друштвено користан рад, као и Младен Млинаревић, за којег је утврђено да је израдио увећану процену вредности некретнине.

Санадер је оптужен у још неколико корупцијских случајева.

Врховни суд у Загребу 2. априла је осудио бившег премијера Иву Санадера на 4,5 година затвора због примања мита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво