"Фронтекс" почео мисију на граници Албаније и Грчке

Извршни директор Европске агенције за граничну безбедност "Фронтекс" Фабрис Легери изјавио је да ће та служба ускоро имати своје патроле и на границама других земаља у региону Западног Балкана, осим на грчко-албанској граници, чији је мандат почео данас. 

Лагери је присуствовао на свечаности у Тирани поводом данашњег почетка посматрачке мисије  "Фронтекс"  дуж целе граничне линије између Албаније и Грчке. 

Он је у интервјуу за тиранску телевизију Топ Чанел истакао да постоји дугогодишња сарадња Европске уније и Албаније, као и да од 2016. године "Фронтекс" има могућност да проширује своје активности и у земљама које нису чланице Уније. 

"Проширење наше операције и у Албанији представља политичка одлука Европске уније. Ускоро ћемо имати сличне граничне контроле и у другим земљама на Западном Балкану, али Албанија је прва у региону", нагласио је Лагери. 

Како је казао, мисија  "Фронтекс-"а на грчко-албанској граници биће оперативни актер који ће помагати албанској граничној полицији путем посматрања и контроле, додавши да су они фокусирани на илегалну трговину људима, илегалних прелаза, илегалне имиграције, укључујући и све криминалне активности које могу да се открију на граници, што је у сагласности с мандатом мисије. 

"Циљ је бољи мониторинг илегалне имиграције која креће из Грчке ка северним деловима Албаније. Такође постоје активности попут прекограничне недозвољене трговине. Желимо да помогнемо албанским снагама задуженим за спровођење закона и пограничним властима", каже извршни директор "Фронтекс-а". 

Лагери је додао да  "Фронтекс" на албанско-грчкој граници почиње мисију са 50 граничних официра који долазе из 12 земаља-чланица ЕУ, који располажу с техничком опремом и патролним возилима. Према његовим речима, уколико постоји потреба, број припадника мисије ће бити повећан. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво