Комесарка за људска права прозвала Мађарску због избеглица и правосуђа

Мађарска треба хитно да се позабави кршењима људских права као што су притвор за тражиоце азила и застрашивање грађанских група, наводи се у извештају који је објавила комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић.

Мијатовићева, која је у фебруару посетила Мађарску, такође је утврдила да се Мађарска повлачи у родној равноправности, с тим да неколико жена у политици у Мађарској и даље не желе да ратификују Истанбулску конвенцију о борби против насиља над женама, пренео је АП.

Кршење људских права у Мађарској негативно утиче на целокупни систем заштите и владавину права, навела је Мијатовићева у извештају.

Тиме се Мађарска мора хитно позабавити, поручила је.

У обимном одговору на извештај, мађарска влада је одбацила критике у свакој области, наводећи да је на пример, апсолутно оправдано одржавање кризних мера везаних за масовну имиграцију, јер иако једва да понеки мигрант сада долази у Мађарску, има их много у околним земљама, укљућујући Србији и Северну Македонију.

Што се тиче тражилаца азила, Мијатовићева се успротивила њиховом задржавању у транзитним зонама на граници и рекла да Мађарска треба да укине законске амандмане који практично онемогућавају тражиоцима азила који долазе из Србије, а коју Мађарска сматра безбедном земљом за избеглице, да добију заштиту у Мађарској.

У извештају је, такође, критикована кључна улога министра правде у именовању судија за нови систем управних судова који ће се бавити случајевима који укључују владу и државне органе, као што су порези и уговори о јавним набавкама.

Мијатовићева је нагласила да, иако влада жели да оснажи жене кроз учешће на тржишту рада, нови план за заштиту породице у Мађарској се фокусира на жене као мајке.

У извештају је изражена забринутост због законодавства које ограничава активности грађанских група.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво