Случај Штрахе: Крај политичког експеримента?

Аустрија од 2017. године важи за државу у којој се спроводи извесни "политички експеримент". Канцелар Себастијан Курц је велики број гласова добио управо зато што је решио да његова Народна партија прекине дуготрајни савез са социјалдемократама и формира Владу са десничарском Слободарском партијом. Сада су, међутим, пред Аустријом нови избори, а афера која их је изазвала, и даље нуди више питања него одговора.

У петак у шест сати после подне, немачки Шпигл и Зидојче цајтунг бацили су медијску бомбу. Објавили су снимак аустријског вицеканцелара Ханса Кристијана Штрахеа и његовог колеге из Слободарске партије Јохана Гуденуса на Ибици у јулу 2017. На столу има алкохола и "ред була", а уз двојицу политичара је и наводна рођака руског олигарха. Разговара се о куповини медија у Аустрији како би се ојачала позиција Слободарске партије пред изборе. Заузврат, Штрахе нуди државне уговоре и открива рупе у аустријским законима преко којих може да се оствари профит.

Суштина снимка је, за једне, да је Штрахе показао да може да буде корумпиран, и то тако што ће издати државне интересе и по потреби намештати државне тендере. За друге, оно што је најзанимљивије је да су два висока званичника уопште допустила да се нађу у таквој ситуацији.

Хајнц Кристијан Штрахе је већ у суботу дао оставку и признао да је на снимку наведен да полемише о свему и свачему, те да је оно што је говорио било катастрофално и веома понижавајуће. Глупо, неодговорно, грешка, додао је, мачо прича мотивисана алкохолом, у покушају да импресионира атрактивну домаћицу која је очигледно била само мамац.

Али у једном је Штрахе у праву, да је реч о пажљиво испланираном политичком атентату. Зашто компромитујући снимак није објављен пред формирање аустријске владе 2017? Због Русије и европских избора, две муве једним ударцем, каже Весна Кнежевић, допсиник РТС-а из Беча.

"Аустријски председник Ван дер Белен је два дана пре објављивања материјала био у Русији са великом делегацијом у Сочију, где се срео са Путином. Том приликом је рекао да Аустрија дисциплиновано стоји у европском блоку санкција против Русије, али да то није аустријска жеља. Неке од овдашњих новина су биле у шоку, Немцима се то исто није допало", појашњава Весна Кнежевић.

Штрахеова позиција међу десницом 

После окупљања европских десничара у Милану протеклог викенда, ово дође као хладан туш. Очекује се да на европским изборима добију од 250 од 751 посланичко место. А Штрахеова партија требало је да им се придружи. Сам Штрахе је имао централну улогу у координацији међу десничарима.

"Све ће то за последицу имати и пад популарности ове странке пред европске изборе", каже Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке. "И то би могло да утиче на слабији резултат десних популиста на европском нивоу и знатно мању 'супергрупу' десних популиста за коју се очекује да буде формирана након предстојећих европских избора".

Шпигл и Зидојче цајтунг не објашњавају одакле им снимак, мада се наводи да је у оптицају већ пар недеља. Али то је питање свих питања и тема свих нагађања. Најпопуларније су три теорије. Прва да је све смислио израелски маркетиншки стручњак Тал Зилберштајн, познат по негативним кампањама, а који је у јесен 2017. ухапшен због утаје пореза и фалсификовања докумената у Израелу.

"Као таквог, њега је бивши канцелар Керн, социјалдемократа, изнајмио 2017. у време предизборне кампање за аустријске националне изборе, са циљем да дискредитује главног кандидата Народне странке, Себастијана Курца", каже Весна Кнежевић. "То је било бизарно, какав је био у школи, какав с девојкама, готово да ли је у вртићу са децом делио сендвич. Оно што у Слободарској странци мисле је, да је Зилберштајн успут пратио и Штрахеа, а онда видео-снимак није објавио зато што то није био његов циљ, није му био у опису уговора са социјалдемократама".

Друга могућност је, каже Ненад Радичевић, да је немачки комичар Јан Бемерман све снимио у стилу скривене камере, "јер се пре месец дана у говору приликом примања телевизијске награде извинио што није дошао лично, речима да продаје најтиражнији таблоид на Ибици са Русима у једној вили, и све то је тада био виц. После овога се сумња да је Бемерман све добро знао, а дан пре објављивања снимка је рекао да би Аустрија сутра могла да гори".

Да ли су тајне службе умешале прсте 

Трећа и за многе највероватнија теорија је да је одговорна нека страна тајна служба. Аустријски медији спомињу и Америку, али се све чешће чује да је можда у питању велики сусед, Немачка.

"Канцеларка Меркел већ годину дана јавно упозорава Себастијана Курца да не само немачке, већ укупне европске тајне службе неће радити са аустријским тајним службама зато што у њих немају поверења, јер су инфилтриране слободарима", појашњава Весна Кнежевић. "Не само да их води један од њих, министар полиције Кикл, већ су пуне руских и Путинових симпатизера. Пре две седмице, као и само неколико дана пре афере, Аустрија је поново упозорена из Немачке – конкретно министар Хајко Мас – да ЕУ нема поверење у аустријске обавештајне службе, у ширем смислу и полицију".

Штрахе је у делу снимка помињао и Србију. Појавили су се наводи да је Штрахе и Србију и Хрватску описао као државе у којима је стање лоше кад је реч о инвестицијама, те да су се неки његови пријатељи лоше провели. Штрахе, кога неки виде као човека који брани српске интересе у Аустрији, саветује инвестирање у земље Вишеградске групе.

"Не очекујем неке велике промене става слободара, јер њихове везе са Додиком, Дачићем и Палмом нису засноване на личном односу. Нити то што је супруга Јохана Гуденуса српског порекла, већ на користољубивој жељи партије да има наклоност српске мањине у Аустрији која има право гласа", каже Ненад Радичевић.

Себастијан Курц није прихватио понуду Слободарске партије да Штрахеово место заузме популарни Норберт Хофер, бивши кандидат за председника Аустрије. Јер, тада би наставио да влада са министрима из редова њихове партије, међу којима је и министар полиције Херберт Кикл.

"Да је Курц пристао, то би значило да министар полиције Кикл у наредним месецима не само да остаје на власти, већ спроводи криминалистичку обраду Штрахеових изјава са видеа – о илегалном партијском финансирању и додели државних тендера", каже Весна Кнежевић. "Успут, 2017. кад је тај видео снимљен, Кикл је био генерални секретар Слободарске партије, све новчане донације су ишле преко њега. Сад би Кикл требало да истражује сам себе."

Аустријски канцелар ништа не оставља случају, па је министра Кикла, који је одбио да поднесе оставку, сменио.

Након тога, на седници председништва слободара одлучено је да се сви министри из те странке повуку из владе.

Иначе, Курц је у свом обраћању рекао да није први пут да има проблеме са Слободарском партијом, али да је сада доста. Позвао је на нове изборе, а председник их је заказао за септембар.

Проблем Себастијана Курца је тај што ће вероватно остварити добар резултат на изборима у септембру, али ће му требати коалициони партнер. Тешко да ће поново са Слободарском партијом, а не жели ни да гради мостове са социјалдемократама, са којима је његова партија најчешће била у коалицији. 

Европа ће сигурно поново помно пратити изборну трку у Аустрији. Популистичка Слободарска партија до сада је била прилично умирена учешћем у власти. Случај Штрахе претвориће је, верује се, у љуту и опасну опозицију. Из десног у још више десно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво