"Лијепа ли си" засенила Меркелову

Немачка штампа пише о доласку Ангеле Меркел на предизборни скуп ХДЗ-a у Загребу. Између осталог се каже да су њен наступ у Загребу засенили "националистички тонови".

Берлински Тагесшпигел пише како су наступ канцеларке на предизборном скупу у Загребу, на којем је упозорила на опасност од јачања десног популизма и национализма, "засенили упадљиви националистички тонови".

Притом, овај дневник првенствено мисли на две ствари, говор Карла Реслера у којем је поменуо Блајбург и чињеницу да је током предизборног скупа преко разгласа пуштена и Томпсонова песма "Лијепа ли си".

Берлински лист пише како немачки гости вероватно нису били ни свесни чија се то песма ори спортском двораном "Цибона" и подсећа да су "концерти усташког барда Марка Перковића Томпсона у више наврата последњих година били забрањени и у Немачкој".

Критике на рачун Карла Реслера

Тагесшпигел се осврће и на говор Карла Реслера. "Уместо да говори о будућности Европе, младалачки носилац листе ХДЗ-а је ношен овацијама публике радије причао о 'највећој трагедији хрватског народа' у аустријском Блајбургу."

Немачки лист напомиње да је "Надбискупија Клагенфурт први пут ове године одбила да дâ дозволу за одржавање мисе за жртве масовне ликвидације хрватских усташких војника након краја Другог светског рата због мањкавог дистанцирања од фашистичког усташког режима".

Тагесшпигел додаје како "ни почасном говорнику Манфреду Веберу очито није сметало исцрпно величање оснивача странке и државе, Фрање Туђмана, који је постхумно пред судом УН за ратне злочине проглашен чланом 'криминалног удружења' за етничко чишћење Херцеговине током рата у Босни".

Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) у контексту посете Ангеле Меркел Загребу пише како је Немачка "партнер Хрватске и са знатним нуспојавама".

Конкретно се помиње исељавање десетина хиљада Хрватица и Хрвата након уласка у ЕУ 2013. "Исељавање почиње озбиљно да оптерећује социјалне системе", пише дневник из Франкфурта.

"Оченаш с десничарима"

Дневни лист Тагесцајтунг у данас објављеном чланку пише о комеморацији у Блајбургу и поручује како је "Хрватској потребна дискусија о сопственој историји".

Под насловом "Оченаш с десничарима" лист објашњава шта се догодило у Блајбургу и како је дошло до "ужасне освете партизана".

Новинар Ерих Ратфелдер пише: "Хрватска се налази на раскршћу. Хоће ли се тешње везати за Европу или ће да крене Орбановим путем у Мађарску? Ако Хрватска изабере Европу, онда би морала да поведе и стварну, суштинску расправу о историји. То је апсолутно нужно."

Берлински лист је поменуо и да су учесници комеморације на Лојбашком пољу напали немачког новинара Данијела Мајића. Пре тога је "десно-екстремни хрватски водитељ Велимир Бујанец пљунуо на новинара који је и протеклих година извештавао из Блајбурга".

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 01:07) - anonymous [нерегистровани]

re: Небитне вести

Bile bi zaista nebitne, da se na skupu nije nalazila prva dama Evrope i kljucni igrac iste, na zalost!

(уторак, 21. мај 2019, 00:24) - Радан [нерегистровани]

ништа чудно

Савезници....

(понедељак, 20. мај 2019, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Небитне вести

Ја стварно не знам зашто РТС преноси овакве вести!

(понедељак, 20. мај 2019, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Svetski prvaci smo u teoriji zavera....

Ovako:

SVA Nemacka stampa je osudila i pojasnila trenutno stanje u Hrvatskoj...i da je krajnje vreme da se oni pozabave svojom istorijom.....

Toliko...

Pozdrav iz Nemacke

(понедељак, 20. мај 2019, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

U svojoj istoriji Hrvatska je jos od 1914 godine, za sve sto je radila, imala najiskreniju podrsku, od......

.........Nemacke! Ljubav i postovanje Hrvata prema Nemcima, nema primera u svetu, o tolikoj odanosti, i - snishodljivosti!!!

(понедељак, 20. мај 2019, 19:11) - anonymous [нерегистровани]

ех

Знају немци где су дошли и ко је ко.

(понедељак, 20. мај 2019, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

Nezavisna Hrvatska

NDH je bila zelja hrvata za nezavisnom drzavom.
Mnogo toga je i danas isto.

(понедељак, 20. мај 2019, 18:32) - anonymous [нерегистровани]

HDZ je ovo zaista maestrlano izveo


Nemci su zaista iz sopstvenih egoistickih ciljeva (kampanja za EU izbore) naivno naseli, ne kapirajuci da su svojim prisustvom dali legitimitet o ojacali hrvatski nacionalizam - i ako se i sami bore protiv slicnih pojava u nemackom narodu.

(понедељак, 20. мај 2019, 18:02) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Naivni

Ne budite naivni, znaju Nemci gdje dolaze tko pjeva sta je HDZ Znali su za sve pokolje i 41. i 91...Zar mislite da bi se u Hrvatskoj mogli danas tako ponasati da nemaju odobrenje za to.

Mi Srbi zmo zaista naivan narod , zbog toga uvjek sve placamo skupo, mnogo skuplje od svih ostalih.