"Лијепа ли си" засенила Меркелову

Немачка штампа пише о доласку Ангеле Меркел на предизборни скуп ХДЗ-a у Загребу. Између осталог се каже да су њен наступ у Загребу засенили "националистички тонови".

Берлински Тагесшпигел пише како су наступ канцеларке на предизборном скупу у Загребу, на којем је упозорила на опасност од јачања десног популизма и национализма, "засенили упадљиви националистички тонови".

Притом, овај дневник првенствено мисли на две ствари, говор Карла Реслера у којем је поменуо Блајбург и чињеницу да је током предизборног скупа преко разгласа пуштена и Томпсонова песма "Лијепа ли си".

Берлински лист пише како немачки гости вероватно нису били ни свесни чија се то песма ори спортском двораном "Цибона" и подсећа да су "концерти усташког барда Марка Перковића Томпсона у више наврата последњих година били забрањени и у Немачкој".

Критике на рачун Карла Реслера

Тагесшпигел се осврће и на говор Карла Реслера. "Уместо да говори о будућности Европе, младалачки носилац листе ХДЗ-а је ношен овацијама публике радије причао о 'највећој трагедији хрватског народа' у аустријском Блајбургу."

Немачки лист напомиње да је "Надбискупија Клагенфурт први пут ове године одбила да дâ дозволу за одржавање мисе за жртве масовне ликвидације хрватских усташких војника након краја Другог светског рата због мањкавог дистанцирања од фашистичког усташког режима".

Тагесшпигел додаје како "ни почасном говорнику Манфреду Веберу очито није сметало исцрпно величање оснивача странке и државе, Фрање Туђмана, који је постхумно пред судом УН за ратне злочине проглашен чланом 'криминалног удружења' за етничко чишћење Херцеговине током рата у Босни".

Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) у контексту посете Ангеле Меркел Загребу пише како је Немачка "партнер Хрватске и са знатним нуспојавама".

Конкретно се помиње исељавање десетина хиљада Хрватица и Хрвата након уласка у ЕУ 2013. "Исељавање почиње озбиљно да оптерећује социјалне системе", пише дневник из Франкфурта.

"Оченаш с десничарима"

Дневни лист Тагесцајтунг у данас објављеном чланку пише о комеморацији у Блајбургу и поручује како је "Хрватској потребна дискусија о сопственој историји".

Под насловом "Оченаш с десничарима" лист објашњава шта се догодило у Блајбургу и како је дошло до "ужасне освете партизана".

Новинар Ерих Ратфелдер пише: "Хрватска се налази на раскршћу. Хоће ли се тешње везати за Европу или ће да крене Орбановим путем у Мађарску? Ако Хрватска изабере Европу, онда би морала да поведе и стварну, суштинску расправу о историји. То је апсолутно нужно."

Берлински лист је поменуо и да су учесници комеморације на Лојбашком пољу напали немачког новинара Данијела Мајића. Пре тога је "десно-екстремни хрватски водитељ Велимир Бујанец пљунуо на новинара који је и протеклих година извештавао из Блајбурга".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво