Суђење Дудаковићу, Јеличићева сведочила о убиству супруга и девера

На суђењу генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године, сведок Тужилаштва БиХ Мара Јеличић рекла је да је њен супруг Чедо убијен 15. септембра те године када је из Санског Моста кренуо у село Врточе по инвалидска колица за децу. Наставак суђења заказан је за 17. јун.

Мара Јеличић је у Суду БиХ испричала да је са болесним супругом и двоје деце инвалида на почетку рата из Бихаћа, где су живели, отишла у викендицу у селу Врточе, у општини Босански Петровац.

"Из села смо 19. августа 1995. отишли у Сански Мост. Муж је са девером Јовом 15. септембра 1995. пошао назад у Врточе по инвалидска колица за децу која су остала у викендици и никад се нису вратили", изјавила је Јеличићева, додајући да је њихов нестанак пријављен Црвеном крсту у Санском Мосту.

Навела је да се одмах након потписивања Дејтонског споразума вратила у Бихаћ.

"Посмртни остаци девера су ексхумирани на Миочу и сахрањени у Врточу. Мој супруг до данас није пронађен", додала је Јеличићева.

Одговарајући браниоцима током унакрсног испитивања, Јеличићева је рекла да нема никаква директна сазнања о томе ко је и када убио њеног супруга и девера.

Указала је и да супруг није био војно ангажован, да је имао радну обавезу и био чувар у мотелу у Петровцу, те да није имао оружје.

Одговарајући судији Жељки Маренић на питање да ли се распитивала о нестанку супруга, Јеличићева је рекла да зна само да су кренули у Врточу и да им се у Меденом Пољу губи сваки траг.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилним становништвом на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Део оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Предмет у односу на Алета Хоџића је раздвојен након што је Суд примио налаз тимског вештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара