После афере: Народна партија снажнија, суноврат слободара

Прво истраживање јавног мњења након афере око доскорашњег вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијана Штрахеа показује да је Народна партија канцелара Себастијана Курца успела даље да јача, а слободари су код бирача "брутално" пали.

Истраживање које је бечки дневник Естерајх објавио спроведено је за викенд, када је дошло до објаве афере и одлуке о превременим изборима.

Тада су оставке поднели Хајнц Кристијан Штрахе и његов сарадник Јохан Гуденус, због видео-снимака на којима се види како једној Рускињи нуде државне послове за финансијску подршку њиховој странци, па би Народна партија у овом тренутку могла освојити чак 38 одсто.

На другом месту се налази Социјалдемократска партија са 26 одсто, а тек на трећем слободари, са пет одсто мање него што су имали у претходним истраживањима.

Затим следи Неос, са девет одсто, што је плус од један проценат, и Зелени, са пет одсто гласова.

Од афере највише је профитирала, према овом истраживању, Народна партија, која је успела да придобије додатних четири одсто гласача на основу ранијих испитивања, и социјалдемократе, са један одсто додатних гласова, те и Неос са истим растом популарности.

Према истраживању, 83 одсто Аустријанаца изјавило је да је оставка Штрахеа била потпуно исправна одлука, а свега 17 одсто сматра да је требало да остане на власти.

Исто тако, 60 одсто Аустријанаца подржава одлуку о превременим изборима, а 40 процената је против.

Услед скандала око Штрахеа, 29 одсто Аустријанаца је рекло да је изгубило у потпуности поверење у политику, а 36 одсто каже да је то делимично случај.

На питање ко је одговоран за објављивање видео-снимака који су разоткрили читаву аферу, 36 одсто Аустријанаца тврди да иза свега стоје политички противници, 28 одсто страни новинари, и свега седам одсто стране обавештајне службе.

Реакцију канцелара на аферу око коалиционог партнера, 81 одсто Аустријанаца оценио је позитивном, а 19 одсто негативном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи