Председник Аустрије за изборе у септембру

Аустријски председник Александер ван дер Белен заложио се, након разговора са канцеларом Себастијаном Курцом, за одржавање превремених избора почетком септембра и оценио да је кључно повратити поверење грађана и углед Аустрије у свету.

Себастијан Курц и Александер Ван дер Белен разговарали су сат времена о актуелној ситуацији насталој након оставке челника ФПО и одлуке шефа владе да прекине коалицију са том партијом.

У обраћању медијима после састанка Ван дер Белен се изјаснио за одржавање превремених избора почетком септембра.

Истакао да све мора бити учињено како би се повратило поверење грађана.

Курц је истакао да намерава да настави рад до избора "у миру", да влада остане у могућности да делује и на европском нивоу, а да ли ће слободарски министри до тада остати у влади остало је отворено, пошто ни он, а ни председник нису одговарали на та питања. 

Канцелар је најавио да ће наредних дана разговарати са новим шефом ФПО Норбертом Хофером, као и са лидерима других парламентарних партија о наставку рада владе до избора

"Превремени избори нису били жеља, већ потреба", нагласио је Курц, додајући да после објављивања снимака није могао да једноставно пређе на уобичајени дневни ред. 

Сада је битно да се све сумње, које се појављују у видео-снимку, провере, као и да се утврди има ли и кривичне одговорности, а уједно треба разјаснити ко је дао налог да се снима тај сусрет, објаснио је Курц. 

И Ван дер Белен је најавио да ће наредних дана разговарати са Хофером, али и са шефовима опозиционих партија. 

Истовремено је поручио да је изгубио поверење у део аустријске владе и да сада све треба бити учињено како би се вратило поверење грађана у представнике државе. 

"Ради се сада искључиво о добробити земље и угледу Аустрије у ЕУ и свету", подвукао је Ван дер Белен.

Канцелар Курц предложио је у суботу аустријском председнику расписивање превремених избора након што су у јавност доспели видео-снимци на којима се види како Хајнц Кристијан Штрахе, који је због истих поднео оставку на место вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО), нуди наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску помоћ његовој странци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи