Меркелова на скупу ХДЗ-а, пуштена Томпсонова песма

Немачка канцеларка Ангела Меркел и Манфред Вебер, водећи кандидат ЕПП за председника Европске комисије, поручили су вечерас на предизборном скупу ХДЗ-а у Загребу да је национализам непријатељ који жели да уништи Европу.

"У Немачкој сада имамо 74 године мира. Ви сте још деведесетих имали рат и знате шта то значи и зато је толико важно да сачувамо тај мир", рекла је Ангела Меркел у обраћању присталицама ХДЗ-а.

А то се, како је додала, може урадити само ако се с једне стране заступа национални интерес, а с друге стране да "будемо у стању ставити се у ситуацију другога и градити мостове" и да у Европи проналазимо заједничка решења", преноси Хина.

"Европа је пројект слободе, знате да сам и ја живела у диктатури и да нисам могла путовати и доћи у бившу Југославију", рекла је Меркелова.

Подсетила је да се Немачка ујединила пре 30 година и да је важно радити на очувању мира и слободе.

Меркелова је истакла да бити поносан на своју земљу није у супротности са изградњом Европе.

"Национализам покушава уништити Европу и против тога се морамо борити", рекла је Меркелова.

Свој је говор закључила на хрватском језику, поручивши: "Изађите на изборе, подржите Европу мира, слободе и благостања. Подржите ЕПП и ХДЗ!".

Вебер: Националисти неће бити део моје већине

Манфред Вебер је позвао на одговор националистима и обећао да они неће бити део његове већине у Европском парламенту.

Истакао је и да ЕУ није само економски савез, него и Унија вредности а нагласио је и да је хришћанство заједнички темељ Европе.

Казао је да се путујући Европом уверио у њену различитост, али да је приметио како је у средишту сваког града и села црква, што је показатељ да је заједнички европски темељ хришћанска вера, наводи Хина.

Пре немачке канцеларке окупљенима се обратио хрватски премијер и председник ХДЗ-а Андреј Пленковић који је, између осталог, поздравио оне који су "дошли у Загреб након Блајбурга" где су "одали пијетет и поштовање "хрватским жртвама" након Другог светског рата.

На скупу је пуштена песма Марка Перковића Томпсона "Лијепа ли си", преноси Јутарњи лист.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво