Штрахе после скандала подноси оставку

Аустријски вицеканцелар и лидер десничарске странке ФПО Хајнц Кристијан Штрахе понудио је оставку коју ће канцелар Себастијан Курц прихватити, јавља "Ројтерс". Штрахеа би на месту вицеканцелара и на челу странке требало да замени министар саобраћаја Норберт Хофер. Оставку поднео и шеф посланичког клуба ФПО Јохан Гуденус.

Штрахе је на конференцији за новинаре, после објављивања снимка на којем се види како нуди наводној нећаки једног руског милијардера државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци, рекао да је погрешио уз оцену да је то било глупо и неодговорно.

Додао је да затражио од своје жене и осталих да му опросте. Међутим, навео је да није урадио ништа против закона.

"Не желем, ни у ком случају, да моје понашање пружи основ за пад владе", рекао је Штрахе новинарима.

Претходно је бечка Ое24Та, позивајући се на кругове у ОВП (странка канцелара Курца), навела да је апсолутна већина чланова Председништва странке, као и Курц, за прекид сарадње са ФПО.

Себастијан Курц нема више поверење у коалиционог партнера, навела је телевизија, додајући да ће то саопштити и данас током дана.

Та информација је објављена у тренутку док су Курц и Штрахе разговарали у седишту владе.

Курц под међународним притиском

Аустријски канцелар Себастијан Курц изложен је великим међународним притиском да прекине коалицију са Слободарском партијом (ФПО) након афере са видео-снимцима.

Иначе, Курц тренутно има три опције - наставак коалиције са ФПО на чијем челу је сада Норберт Хофер, раскид коалиције са ФПО и расписивање превреемених избора, или улазак у нову коалицију са Социјалдемократском партијом (СПО) без гласања.

Да се одлучио за прву опцију Курц би се, према медијима, појавио пред медијима одавно, али очигледно у његовој странци већина је за раскид коалиције, чему је и он ближи.

Расписивање превремених избора ишло би на руку канцелару и његовој Народној партији (ОВП), јер никада није била популарнија.

Међутим расписати изборе недељу дана пред изборе за Европски парламент је мач са две оштрице и могао би имати негативне ефекте. Иначе, спекулише се да би избори, иако би Курц сада најавио распад коалиције, одржали тек у другој половини септембра.

Тиме се жели избећи да гласање буде заказано крајем јула, када су Аустријанци на одмору.

Курц је требало да се обрати јавности са одлуком о будућности владе, али је термин конференције одложен. Медији преносе да је Курц имао бројне телефонске разговоре, не само са аустријским политичарима, већ и са колегама из иностранства.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен најавио је да ће се он у вези кризе аустријске владе обратити грађанима у 20.35. 

Испред седишта аустријске владе, у којем се он налази од јутрос, за превремене изборе протестује око 20.000 људи.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво