Додик: Трећи пук биће у униформама Војске РС

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је 12. мај Дан Војске Републике Српске и да је то дан присећања на жртве и на важне битке, а да хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић који је против Додика поднео кривичну пријаву, има право на то.

"Тај дан припада емоцијама и сећању на Војску Републике Српске", рекао је Милорад Додик и додао да у Закону пише да Трећи пешадијски пук баштини традицију Војске Републике Српске.

Поводом кривичне пријаве коју је против Додика поднео хрватски члан Председништва Жељко Комшић, Додик наводи да Комшић има на то има право и констатује – "видећемо".

На питање да ли је тражио сагласност министарства одбране да Трећи пешадијски пук понесе униформу Војске РС, Додик је рекао да је он њима надређен, а не они њему.

"Мени су објаснили правила да Пук има право на пуковску униформу. Шта је ту проблем? Шта ће мени сагласност министарства одбране? Ја сам њима надлежан, нису они мени. Ја сам тај који је врховни командант, нису они", рекао је Додик и додао да Трећи пешадијски пук, као и остали, има право на пуковске униформе, за коју су одлучили да буду црвено–плаве.

"Не занима ме шта они у Сарајеву раде. Могу да уведу 5.000 у резервни састав, ја нећу проговорити ниједне речи. Оружане снаге БиХ су биле употребљење у Гацку када је подизан споменик усташама, јесмо реаговали, али шта сад? Нико није рекао да ће то бити рат", рекао је Додик истичући да је реч о свечаности обележвања Дана Војске Републике Српске.

Српски члан Председништва  истакао је да "сада тражи да се направе униформе за један део момака који неће имати оружје", с обзиром на то да "им сада бране", и додао да ако не може у касарни Козара, још боље.

"Ево нека буду релаксирани сви, уколико и на то буду дигли галаму, наћи ћемо начина. Узећемо, постројићемо се, обучемо један део људи, ставићемо на стадион Борца и обележићемо. Хоћете нам и то забранити? Нећете наравно", рекао је Додик.

Коментаришући могућност да високи представник у БиХ Валентин Инцко употреби бонска овлашћења, Додик је рекао да Савет безбедности УН никада није донео одлуку о коришћењу бонских овлашћења.

"Њих може да употреби само на бази консензуса Савета за имплементацију мира (ПИК), иако ни то није правно, јер Дејтонски споразум не подразумева ПИК. То је систем амбасадорократије", наводи Додик и додаје да је прошло време смена и да је крајње време да високи представник оде.

Према његовим речима, у БиХ треба да буде формиран Савет министара и да се учини све што је потребно да би добила мишљење Европске уније и покуша да дође до кандидатског статуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво