Припадници Кумановске групе: Ово је Албанија

Увреде и свађа на албанском језику у Апелационом суду у Скопљу. Осуђеници за терористичке нападе у кумановском Дивом насељу у Северној Македонији рекли су да не признају суд и да нису задовољни адвокатима који су им додељени. Траже да сведоче Заев и бивши високи званичници.

У напетој атмосфери почела је седница македонског апелационог суда у случају Дивог насеља.

Одмах након почетка седнице, један од оптужених, Генци Сефа, устао је и затражио минут ћутања за убијене у Дивом насељу.

Затим су, заједно са другим оптуженима, затражили да прочитају заједничку изјаву, али су упозорени да није реч о суђењу, већ јавној седници.

Након тога је упућен низ увреда на рачун суда и преводиоца.

"Четири године чекамо да проговоримо. Ви ћутите. Хоћемо међународну истрагу. Нисмо задовољни адвокатима. Годину дана немамо комуникацију. Ми смо овде домаћи. Ово је Албанија", само су неке од речи које су оптужени упутили апелационом Већу.

Будући да им није дозвољено да прочитају заједничку изјаву, осуђеници су устали и негодовали, након чега су затражили да напусте судницу.

Суд им је то и дозволио, с обзиром на то да присуство није обавезно.

Траже да сведоче Заев и бивши званичници 

Осуђеници за терористичке нападе у кумановском Дивом насељу написали су, у заједничкој изјави, да траже од премијера Зорана Заева да изнесе доказе да је тај случај монтиран и да је био "замка" припремљена од стране ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ.

Тврде да је план био да се убију на спавању у Дивом насељу.

Како наводе, телефонски разговор Артана Грубија и Алија Ахметија показује да су преварени и да уз посредство ОЕБС-а могу да се предају.

Осуђеници траже да се погледа цео снимак полицијске акције, јер тврде да су команданти Бег Ризај и Мирсад Ндрезај убијени након што су се предали полицији.

Траже да сведоче и Никола Груевски, бивши директор македонске Службе безбедности (УБК) Сашо Мијалков, актуелни председник владајуће албанске странке Али Ахмети, бивши председник Ђорђе Иванов, као и други високи бивши и актуелни функционери партије ДУИ.

Безбедност подигнута на висок ниво 

Након тога, осуђеници су напустили јавну седницу.

Седница је настављена у присуству њихових адвоката.

Четири осуђеника нису доведена из затвора, али су дала одобрење да се седница одржи у њиховом одсуству.

Безбедност је изван зграде суда подигнута на висок ниво.

Рођацима осуђеника и посматрачима није било дозвољено да у судницу унесу металне предмете и телефоне, а зграду све време надлећу хеликоптери.

Припадницима терористичких активности у кумановском Дивом насељу у 2015. години изречено је седам доживотних казни, 13 казни затвора у трајању од 40 година, шесторо њих је осуђено на затворске казне од 20 година, један је добио 18 година, двоје 14, двоје 13 година затвора, а четворо њих је због недостатка доказа ослобођено.

Суд је и 16 лица осудио на протеривање из државе и трајну забрану за улаз на територији Републике Северне Македоније.

Терористички напад у кумановском Дивом насељу догодио се 9. и 10. маја 2015. године када се македонска полиција сукобила са више од 40 наоружаних припадника непознате организације који су се крили у појединим кућама. 

Македонска полиција убила је током акције 14 терориста.

Погинуло је осам полицајаца, а 37 је задобило тешке повреде. Полиција је успела да савлада нападаче, а њих 27 се предало полицији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво