Бивши парох СПЦ условно осуђен у Љубљани

Перан Бошковић, бивши парох Српске православне цркве у Љубљани, који је проглашен кривим за проневеру у јулу 2017. године, осуђен је за исто кривично дело у поновљеном суђењу пред Окружним судом у Љубљани и још једном му је изречена условна шестомесечна затворска казна.

Суд је такође донео одлуку да Перан Бошковић мора да врати незаконито стечену имовину у износу од 33.689 евра у року од једне године, преноси СТА.

Приликом изрицања казне, суд је узео у обзир године оптуженог и друге олакшавајуће околности, укључујући и допринос бившег пароха Српској православној заједници у Словенији.

Одбрана је најавила да ће уложити жалбу на пресуду, пошто Бошковић тврди да није крив, док ће тужилаштво размотрити даље опције јер је тражило условну казну у трајању од једне године.

На првом суђењу Бошковић је оптужен за злоупотребу положаја и проневеру приликом изградње културног и парохијског дома Српске православне заједнице у Љубљани, али га је првостепени суд делимично ослободио оптужбе у јулу 2017. године.

Суд га је ослободио за злоупотребу, да је донације за парохијски дом користио за изградњу властите куће, али га је прогласио кривим за проневеру, наводећи да је прикупљени новац искористио за плаћање здравствених и животних осигурања себи и члановима своје породице, за плаћање премије за моторна возила и телекомуникационе рачуне.

Окружни суд је у то време утврдио да су оптужбе које се односе на рачуне мање од 500 евра застареле, али се виши суд није сложио и одлучио да поништи одлуку у овом делу и проследи предмет на поновно суђење, али подржавајући део пресуде о ослобођању оптужби за злоупотребу службеног положаја.

Током поновног суђења, Бошковић се позивао и на раздвојеност цркве од државе, али је судија сматрао да је то ирелевантно јер је виши суд већ потврдио надлежност суда у овом предмету, преноси агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи