Пендаровски прогласио победу: Бићу председник свих македонских грађана

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ Стево Пендаровски прогласио је победу на председничким изборима у Северној Македонији, првим након промене имена државе, поручивши да ће бити председник свих грађана кога се нико неће стидети.

Према последњим подацима Државне изборне комисије, на основу 100 одсто обрађених гласова, Пендаровски је освојио 51,67 одсто гласова, док је кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановске Давкова освојила 44, 73 одсто гласова.

"Залагаћу се за правичност и правну државу. Идемо сви заједно напред и сви ћемо бити партнери ка стабилности, а не кризи. Мрачно доба је иза нас", истакао је Пендаровски на конференцији за новинаре у седишту владајућег СДСМ-а.

Пендаровски је прогласио победу рекавши "хвала", на македонском и албанском језику, пренео је портал Плусинфо.

Како се наводи на сајту ДИК-а, разлика у овом тренутку између два кандидата је скоро 60.000 гласова.

Досадашњи подацима показују да је неважећих листића 3,58 одсто.

Заев: Победа грађана, беспрекорно чисти избори

Премијер и лидер владајућег Социјалдемократског савеза Зоран Заев рекао је након проглашења победе Стеве Пендаровског на председничким изборима да је то тријумф грађана и Републике Северне Македоније.

Заев је рекао да су избори били успешни и демократски и да је овај изборни циклус показао већинско опредељење грађана.

Како је рекао, данас могу сви да славе, јер су показали да је земља европска и да су спроведени беспрекорно чисти избори у оба круга.

"Показали смо да смо спремни за Европу. Од данас нико не може да стане на путу наше перспективе", додао је Заев.

Шеф изборног штаба владајуће албанске странке ДУИ Изет Међити је изјавио да се према првим прелиминарним проценама закључује да је око 90.000 албанских гласача подржало кандидата владајуће коалиције.

У другом кругу првих председничких избора у Северној Македонији излазност је била 44,5 одсто бирача чиме је пређен неопходни цензус од 40 одсто.

Избори су окончани без већих инцидената и неправилности.

На 3.480 бирачких места у Републици Северној Македонији и 32 места у иностранству могао је да гласа 1.808.131 грађанин те државе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво