Додик: Нема чланства у НАТО, немам ништа против сарадње

Република Српска, према резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, не прихвата улазак у НАТО, који је бомбардовао Србе, али да се не противи сарадњи с тим савезом, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Такав став је сасвим легитиман и сматрамо да због тога не треба да будемо кажњени, већ уважавани, рекао је Милорад Додик у Градишки, где присуствује обележавању 24 године од страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" на Западну Славонију, 1. маја 1995. године.

Додик је навео да се са НАТО-ом може сарађивати на пројектима "Партнерство за мир" и ИПАП, који подразумева индивидуалну сарадњу у појединим програмима, преноси РТРС.

"Оружане снаге БиХ су укључене и у неке међународне операције НАТО-а, али то не значи да ми треба да будемо чланица тог савеза", додао је Додик, коментаришући чињеницу да је Влада РС упутила Савету безбедности УН извештај који се односи на период од новембра 2018. до априла 2019. године, а у којем се, између осталог, наводи да је РС за војну неутралност, за европске интеграције и убрзано формирање власти на нивоу БиХ.

Додик је подсетио да је НАТО бомбардовао Србе и бацио на њих тоне бомби са осиромашеним уранијумом.

"Не желимо границу на Дрини (са Србијом). У глобалним односима, који се компликују, политичка логика налаже војну неутралност и да не будемо колатерална штета за било какве и било чије више интересе. То би свакоме требало да буде јасно", нагласио је Додик.

Према његовим речима, НАТО је на простору бивше Југославије одлучио о резултатима рата.

"Бомбардовао је, убијао наше цивиле... Ако неко то може да опрости и учлани се у НАТО, нека то уради. Ја нећу", поручио је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво