Црна Гора поново тражи изручење Маровића

Министарство правде Црне Горе упутило је Министарству правде Републике Србије молбу за изручење Светозара Маровића ради одслужења затворске казне на коју је правоснажно осуђен у Црној Гори.

И пре подношења наведене молбе за изручење, самим расписивањем међународне Интерполове потернице били су створени сви правни предуслови да Светозар Маровић буде лишен слободе у Републици Србији у циљу његовог изручења Црној Гори, како је то случај са другим лицима које Црна Гора потражује и чија се изручења из Републике Србије редовно и ажурно реализују, наводи у саопштењу Министарство Црне Горе.

Ипак, околност да се Светозар Маровић у протекле две године наочиглед јавности слободно кретао и појављао на јавним местима на територији Републике Србије, и поред црвене Интерполове потернице која је за њим расписана, навела је Министарство правде Црне Горе да, не чекајући више хапшење Светозара Маровића, упути и молбу за његово изручење.

Очекујемо да ће упућивање молбе за изручење Светозара Маровића додатно подстаћи надлежне органе Републике Србије на испуњавање међународних обавеза, односно лишавање слободе Маровића и његово изручење Црној Гори.

Такође, Министарство правде је надлежним органима Републике Србије проследило замолницу Основног суда у Котору којом је затражено да затворска казна у трајању од једне године која је изречена осуђеном Милошу Маровић буде извршена у Републици Србији, наводи се у саопштењу.

Предметна замолница уследила је након што је Основном суду у Котору достављено званично обавештење Министарства унутрашњих послова Црне Горе да је Милош Маровић по сили закона изгубио црногорско држављанство, будући да му је додељено држављанство Републике Србије, а у светлу чињенице да према важећим међународним уговорима Република Србија није у обавези да Црној Гори изручи сопственог држављанина који је осуђен на затворску казну мању од две године.

Подсећамо да су државни органи Црне Горе још и раније искористили расположиве механизме међународне правосудне и полицијске сарадње, који су резултирали расписивањем Интерполових потерница за Светозаром и Милошем Маровићем.

Додатно, министар правде је више пута, како кроз директну комуникацију са званичницима Републике Србије, тако и јавно, изражавао очекивања Црне Горе да полиција у Србији испуни своју међународну обавезу и лица са Интерполове потернице лиши слободе и омогући њихово изручење Црној Гори.

Упркос наведеним ургенцијама, државни органи Републике Србије ни након две године нису лишили слободе Светозара и Милоша Маровића, нити су о разлозима за непоступање у овим случајевима на било који начин обавестили црногорске државне органе, наводи се у саопштењу црногорског министарства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво