Кинеска компанија изгубила од Црне Горе, пресудио рок

Компанија "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн", која је главни извођач радова на деоници ауто-пута Подгорица–Колашин, изгубила је спор пред Управним судом Црне Горе којим је тражила повраћај уплаћеног новца за акцизе у износу од 79.430,04 евра.

"Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" поднела је тужбу на решење Пореске управе која је одбила да им исплати овај износ плаћених акциза, јер захтев за повраћај није предат у предвиђеном року. Компанија тврди да за њих не важи рок из Закона о акцизама, већ уговор са Владом.

Како је наведено у пресуди, кинеска компанија има право да према Закону о ауто-путу и уговору са Владом о пројектовању и изградњи деонице Смоковац–Матешево добија повраћај дела уплаћених акциза на гориво које је потрошено приликом изградње ауто-пута.

Судско веће, међутим, наводи да у уговору, Закону о ауто-путу и подзаконским актима Владе у вези са овим послом, није дефинисано у којем року извођач "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" може тражити право на повраћај уплаћене акцизе, те се због тога мора примењивати рок из Закона о акцизама.

У пресуди је наведено да је законски рок за подношење захтева за повраћај дела плаћене акцизе 15 дана од истека квартала у којем је набављено гориво – гасна уља.

"Како је тужилац захтјев за повраћај дијела плаћене акцизе за гасна уља која су набављена у четвртом кварталу 2015. године, поднио дана 11. 2. 2016. године, дакле, након истека прописаног рока од 15 дана од истека квартала, то су правилно управни органи одбили његов захтјев као неблаговремен", наводи се у пресуди Управног суда.

Пореска управа је решење којим одбија захтев за повраћај донела 30. маја 2017. године. Пресуда је донета након само једног одржаног рочишта 20. марта ове године.

Кинеској компанији је до сада враћено или је ослобођен плаћања разних дажбина у износу преко сто милиона евра. Суд је пресудио и да свака страна сноси своје судске трошкове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво