Други круг за Пендаровског и Сиљановску Давкову

У Северној Македонији ће бити одржан други круг председничких избора у којем ће снаге одмерити кандидат коалиције окупљене око владајућих странка Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ Стево Пендаровски и кандидат ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова.

Прелиминарни резултати Државне изборне комисије, на основу пребројаних готово 100 одсто гласова, показују да је Пендаровски на изборима у недељу освојио 42,84 одсто гласова, а Сиљановска Давкова незнатно мање - 42,24 одсто.

У бројкама то значи да је 322.605 грађана гласало за Пендаровског, а 318.247 за Давкову.

Трећи кандидат кога подржава Савез за Албанце и Беса, Бљерим Река освојио је 10,34 одсто гласова, пренела је агенција МИА.

С обзиром да у првом кругу нико није добио више од 50 одсто гласова, у другим кругу учествују два кандидата која су освојила највише гласова у првом кругу.

Изласност је 41,78 одсто, односно 753.267 грађана са правом гласа.

Други круг гласања требало би да буде одржан 5. маја.

За председника ће у другом кругу бити изабран кандидат који је добио већину гласова, под условом да на гласање изађе више од 40 одсто од укупног броја уписаних гласача у бирачком списку, односно 723.253 гласача.

Уколико и у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према Уставу се понавља цео изборни поступак.

Пендаровски води, Мицкоски слави 

Премијер и лидер СДСМ Зоран Заев истакао је да заједнички кандидат СДСМ и ДУИ Стево Пендаровски победио у првом кругу председничких избора и поручио да ће Пендаровски бити председник земље јер ће, како каже, победити и 5. маја.

"Према 98 пребројаних гласова са бирачких места, Стево Пендаровски освојио је 321.901 гласова, а Гордана Сиљаковска - Давкова 316.872 гласа", рекао је синоћ Заев, преноси Плусинфо.

Заев је честитао на победи у првом кругу Пендаровском уз истицање да очекује да ће бити још већа победа у другом кругу.

Он је позвао све грађане да изађу на биралишта 5. маја, у другом кругу да би победио напредак земље, а не да се држава враћа уназад.

Лидер највеће опозиционе партије у Северној Македонији Христијан Мицкоски након објављених прелиминарних резултата на јучерашњим председничким изборима изјавио је да су победили, али да нису у целости поразили актуелну власти на челу са Зораном Заевим, преноси портал а1он. 

"Победили смо хотел-коалицију", рекао је Мицкоски подсечајући на конференције за медије које владајућа партија Социјалдемократски савез организује у хотелима. Како је истакао Мицкоски, "у Македонији почиње нова реалност, те да су победили власт која се удаљила од народа". Поручио је да долазе бољи дани за Македонију. 

Он је рекао да је Гордана Сиљановска Давкова будући председник Македоније. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи