Немачка одбила захтев Грчке за репарацију

Немачка влада одбацила је нове захтеве Грчке за репарацију штете из Другог светског рата, које су усвојене у грчком парламенту. Немачка сматра да је решила питање репарације са исплатом од 115 милиона марака током шездесетих година прошлог века у оквиру споразума са Грчком.

"Став немачке владе по овом питању је непромењен. Питање немачких репарација, како правно, тако и политички, дефинитвно је решено", изјавио је портпарол немачке владе Стефен Зајберт, преноси портал А1он. 

Зајберт је објаснио да је Немачка свесна историјске одговорности, али да је питање исплате војне одштете за Берлин решено. 

"Ми смо свесни кривице и велике неправде коју су Немачка и Немци учинили током националсоцијализма у Грчкој. И због тога тежимо са Грчком, чланицом Европске уније и еврозоне, да имамо добре односе и останемо пријатељи и партнери", истакао је Зајберт. 

Грчки парламент је у среду позвао грчку владу да предузме адекватне активности, посебно дипломатске и правне, за потраживање дугова и у целости испуни све захтеве Грчке из Првог и Другог светског рата, након што је био изгласан предлог председника грчког парламента Никоса Вуциса о потраживању немачкиг дуговања од стране Грчке.

Грчка тражи војне одштете за материјалне катастрофе и крађе, војне репарације за жртве и родбину жртава, исплату зајма окупатора и враћање покрађеног археолошког и црквеног богатства. 

Немачка сматра да је решила питање репарације са исплатом од 115 милиона марака током шездесетих година прошлог века у оквиру споразума са Грчком и другим западним земљама. 

Берлин се позива и на такозвани „два плус четири споразум" из 1990. године који су потписали две немачке државе и четири окупацијске силе из Другог светског рата, чиме је правно дефинисано немачко уједињење. Овим споразумом, који је, према Берлину, прихватила и Грчка, одбацује се одговорност Немачке за репарације из Другог светског рата. 

Осим Грчке, недавно је и Пољска захетевала исплату репарације од стране Немачке у износу од 800 милијарде евра. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 13:19) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

290 milijardi evra !

Ne znam odakle ste nasli 150 miliona, Grcka trazi 290 milijardi evra ne maraka !

(петак, 19. апр 2019, 13:03) - milan [нерегистровани]

115 milijona(!?)!

Njemačka Grčkoj duguje bar 115 milijardi EUR i ne nekih
115 milijona maraka.

(петак, 19. апр 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

sta je sa nama?

I mi treba da trazimo reparaciju za bombardovanja 90-tih godina od Nato clanica.Treba traziti i troskove za dekontaminiranje radioaktivnog zemljista.Najbolje poslati dekontaminirano zemljiste u nato zemlje, pa neka se oni sa tim zanimaju.

(петак, 19. апр 2019, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

Osteta

Naravno da se sete. Grci su pruzili ozbiljan otpor u poredjenju sa nekim drugim zemljama i bili dramaticno osteceni tokom rata i treba da traze!

(петак, 19. апр 2019, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

Кривица

Чудно је како се сви сете немачке кривице баш када упадну у проблеме са економијом па им затреба новац.