Додик, Човић и Изетбеговић договорили поделу ресора

Лидери СДА Бакир Изетбеговић, СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а Драган Човић успели су направити значајан корак у формирању државне власти. Хрвати добили три министра и три заменика, Бошњаци три министра и четири заменика у Већу министара БиХ, а Срби три министра и председавајућег Већа министара БиХ.

У згради Председништва БиХ одржан је састанак делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о формирању власти на нивоу државних институција. Делегације су предводили лидери странака Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, а домаћин састанка био је Додик. 

Човић је након састанка рекао да су лидери били близу договора и да се нада како је ово крај преговора што се тиче ресора. Он је рекао да се нада како ће данас свако ставити на документ оно што је избалансирано на преговорима, преноси Кликс. 

Није желио говорити о подели ресора за СДА и СНСД откривајући како су Хрвати добили три министра и три заменика, што је мање од очекиваног, док су Бошњаци добили три министра и четири заменика у Већу министара БиХ, а Срби три министра и председавајућег Већа министара БиХ. 

"Надам се да је преговарачки процес о Већу министара БиХ дефинитивно завршен. Надам се да ћемо у наредним данима имати мандатара за састав Већа министара БиХ", рекао је Човић. 

Што се тиче Годишњег националног програма (АНП), Човић је казао како ту треба још компромиса како би сви изашли као побједници. 

"ХДЗ је делимично задовољан. Добили смо финансије, цивилне послове и правду. То је нешто што може бити на трагу компромиса", казао је Човић.

Навео је да би преговарачки процес данас требало да буде завршен и да су ресори раздељени. 

Председник СДА Бакир Изетбеговић рекао је након састанка како ће та странка у Већу министара БиХ добити министарства за вањске послове, сигурност и одбрану.

Изетбеговић је рекао да је састанак био бољи од онога што се очекивало те да су прибилижени ставови што се тиче ресора. Како каже, мисли да је решење да Министарство за људска права и избеглице БиХ преузме нестраначки кадар. 

Високи представник за БиХ Валентин Инцко изјавио је раније у Бањалуци да је велика срамота што још није формиран нови сазив Савета министара.

Последице су видљиве већ сада у Савету Европе, где БиХ више није заступљена, рекао је Инцко, преноси РТРС. 

Према његовим речима, неформирање власти није добро, јер народ очекује да извршна власт решава битне проблеме грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво