Пахор: Проширење ЕУ да буде геополитичко питање

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је да ће учинити све што је у његовој моћи да се у наредном процесу "Брдо-Бриони" донесе декларација којом ће се апеловати на Европску унију и Европску комисију да процес проширења Западног Балкана посматрају као геополитичко питање које би донело сигурност у овом делу Европе.

Пахор је на 10. Сарајево бизнис форуму изразио бојазан да би одлагање процеса проширења угрозило цели процес европских интеграција и сигурност.

 

"На земаљама Западног Балкана је да убрзају процес реформи, дакле на владама Србије, БиХ, Албаније, Македоније, Косова, Црне Горе је да то ураде, да не чекају Европску унију, али истовремено истински желим да Унија буде у стању да постигне консензус по питању процеса проширења", рекао је Пахор.

Сматра да ће у супротном "изронити старе националистичке силе" које ће, како каже, покушати да мењају границе по етничким принципима, што ће, по његовој оцени, угрозити сигурност целе Европе.

"На владама у региону је да одраде свој посао и да га одраде брзо, а на Бриселу је да схвати да процес проширења треба да се убрза. Моја земља ће бити пријатељ региона", навео је Пахор.

Председник Словеније је истакао да је безбедна и успешна будућност Западног Балкана повезана са приступањем Европској унији и верује да ЕУ треба да се понаша на такав начин.

Према његовим речима, политика проширења у наредних неколико година треба да буде флексибилнија, више политичка, а мање техничка.

Мишљења је да не постоји консензус у вези са тим, али истиче да би требало да постоји.

"Када нова Комисија буде формирана након избора једно од најважнијих питање које ће бити на столу биће питање брзине процеса проширења. Не кажем да не треба да се испуне стандарди и да не треба да поштујемо процеш, али је сада време за ЕК да Западни Балкан гледа као геополитичко питање", оценио је Пахор.

Председник Словеније је прецизирао да се његова изјава односи на земље Западног Балкана, као и да не говори у име ЕУ већ као предедник једне од држава чланица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи