Државна комеморација у Јасеновцу

У знак сећања на жртве усташког логора Јасеновац, као и преживеле затворенице и затворенике, одржана је државна комеморација у спомен-подручју Јасеновац.

Колона сећања ишла је од Меморијалног музеја спомен-подручја Јасеновац до споменика Цвет, где је одржана службена комеморација, уз полагање венаца.

Комеморацији су поред осталих присуствовали председник Сабора Гордан Јандроковић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић. 

Горан Јандроковић је одбацио тврдње да се хрватска власт више бавила комеморацијом у Блајбургу него у Јасеновцу, истакавши да Влада чини велике напоре како би се умањиле друштвене напетости и одала почаст жртвама, а посебно велики напор око тога уложен је и ове године.

"Моја порука је да покушамо схватити једни друге, да уважавамо бол и патњу свих оних који имају своје губитке, посебно оних који су убијани на различитим стратиштима, па тако и овде у Јасеновцу, то је мој апел – да боље разумемо једни друге ", рекао је Јандроковић.

Нагласио је да је хрватски државни врх у Јасеновац данас дошао да се поклони жртви људи који су невини убијени због своје вере, нације, политичког уверења.

"То је био злочин усташког режима који треба јасно осудити, послати поруку посебно млађим нараштајима да слобода, демократија и мир нису дани сами по себи, да зло постоји око нас и да се против њега морамо борити", поручио је Јандроковић и додао да би волео да нема подела и да је више разумевања у друштву.

Пленковић: Неопходни толеранција и дијалог 

Премијер Андреј Пленковић осврнуо се на чињеницу да је у Јасеновцу било више комеморација.

"Скоро 75 година након тих догађања морамо радити на толеранцији, дијалогу, неговању културе сећања, на образовању младих о важним тренуцима хрватске историје, особито Другог светског рата. Једна колона, као што сам то већ рекао, била би здрава и добра одлука за хрватско друштво те за еманципацију ових тема у модерној Хрватској, закључио је Пленковић.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић није присуствовала данашњој комеморацији, већ је наставила своју традицију, па је у суботу, дан уочи државне комеморације, посетила спомен-подручје Јасеновац.

У име председнице, данашњој комеморацији с представницима Владе и Сабора присуствовала је шефица њеног кабинета Анамарија Киринић.

У јасеновачком спомен-парку у петак је одржана комеморација у знак сећања на пробој јасеновачких логораша.

Председник Координације жидовских општина Огњен Краус тада је навео је да се супротставља ревизији историје у Хрватској која се наставља.

Краус је нагласио да никада нису изједначавали хрватски народ са НДХ и усташтвом, али како никада неће прихватити да су жртве Јасеновца, Блајбуршког поља, Тезна и Мацеља исто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво