Додик: Нема ништа од жичане ограде на граници са Србијом

Од идеје председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића да се због миграната постави жичана ограда на граници са Србијом — нема ништа, рекао је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Након Звиздићеве изјаве да према проценама стиже највећи мигрантски талас до сада, Додик је поручио и да је против слања Оружаних снага БиХ на додатно обезбеђивање границе, што је и затражено.

Када је реч о Републици Српској, за безбедност ће се побринути резервни састав полиције који ће убрзо добити МУП Републике Српске, наводи Додик.

"На делове где је Република Српска одговорна на диспозицијама које то предвиђају закон и пропис, ми ћемо контролисати ситуацију. Ми нисмо опредељени да у Српској правимо кампове ни било шта друго, разумемо да су ти мигранти у транзиту и да иду на најближе дестинације, у овом случају Бихаћ, да могу да пређу у ЕУ", изјавио је Додик.

Власти Унско-санског кантона и стручњаци за безбедност верују да од почетка прилива мигранта није постојала жеља да се са проблемом миграната озбиљно ухвати у коштац. Тако је, према њиховим наводима, БиХ постала практично једина земља у окружењу која није организовано спречавала нелегалан улазак миграната на своју територију.

Какав је однос према том проблему говори и податак да је седница Парламента БиХ прекинута због недостатка кворума када је требало да буде речи о најавама да пристиже највећи број миграната до сада. За то време, у Унско-санском кантону страхују због здравствене ситуације, али и нарушене безбедности, јер број кривичних дела која чине мигранти расте.

"Од јануара до марта, легитимисано је 6.600 миграната, а извршено је 79 кривичних и на стотине прекршајних дела од стране миграната", изјавио је премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић.

Уколико Грчка отвори границе и пусти на десетине хиљада миграната, процене говоре да ће кроз земљу, ако трећина њих крене према ЕУ преко БиХ, проћи око 25 хиљада миграната. У БиХ тренутно борави око 4.000 миграната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара