Адмир Муратај, "невидљиви" пљачкаш са 13 имена

Албанска и косовска полиција покушавају да реконструишу след догађаја који је у уторак довео до велике пљачке на аеродрому у Тирани, када је група нападача отела десет милиона евра. Убијени лидер групе Адмир Муратај, или "човек са 13 имена", наводно је одговоран за серију пљачки у којима је украдено најмање 16 милиона евра.

Албанско тужилаштво саопштило је, два дана после велике пљачке на аеродрому "Мајка Тереза" у Тирани, да је Адмир Муратај, који је погинуо у обрачуну са полицијом када је група нападача бежала од потере, одговоран за серију пљачки у којима је, од 2015. године, украдено више од 16 милиона евра.

Полиција у Албанији, где се већина пљачки догодила, никада није ухапсила Муратаја, али су то нешто раније успели да учине полицајци у Грчкој, пре него што је на спектакуларан начин успео да побегне из затвора и нестане негде између Албаније и Косова.

Осим 12 албанских, Муратај је једно време имао лажна грчка документа, а побегли су из затвора Трикала, где су били заточени због девет пљачки на територији Грчке у којима је, до тада, украдено око два милиона евра. Недуго после спектакуларног бега из затвора, у којем су помагачи Муратаја напали затвор бомбама и "калашњиковима", док су затвореници истовремено претурпијали решетке и помоћу конопца савладали зидине и нестали.

Недуго по бекству, Муратај је организовао групу која је опљачкала око милион евра пре него што је напустио Грчку.

После повратка у Албанију, Муратај је организовао још две велике пљачке. Прво је у фебруару 2015. године из блиндираног возила украо 900.000 швајцарских франака, 800.000 фунти и 16.000 евра, да би две године касније у Тирани на сличан начин опљачкао милион америчких и по 200.000 канадских и аустралијских долара.

У фебруару 2017. године, група Адмира Муратаја је у Тирани украла 2,4 милиона евра, 200.000 америчких долара, 260.000 фунти и 85.000 швајцарских франака.

Албанска полиција тврди да су возила које је његова група користила у неколико крађа стигла са Косова, али да су аутомобили продати легално.

Такође, албанска полиција тврди да је Муратај извесно време живео на Косову, где се подвргао серији пластичних операција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво