Фратар из Читлука у центру педофилског скандала

Бивше штићенице католичког дома за децу "Иван Павао II" у Читлуку посведочиле су за загребачки недељник "Новости" да је фратар Корнелије Кордић од 2001. до 2014. године злостављао њих четири, док је пета све видела и супротстављала се томе, преноси "Индекс".

Према исказима пет бивших штићеница тог дома, Корнелије Кордић од 2001. до 2014. године је њих четири злостављао, док је пета све видела и супротстављала се томе, преноси Индекс

Девојке које су желеле да остану анонимне због, како кажу, стида, али и страха од освете тврде да се за све то знало још 2010. године.

"Једна од саговорница Новости у дом је дошла средином деведесетих. Каже да се стање погоршало после смрти сестре Јосипе.

"Још док је тешко болесна лежала у кревету, почео је да нас редовно посећује у собама. Обилазио је женске собе, дечаци га нису занимали. Ишао је од кревета до кревета и завлачио руке под покривач, дирајући нам интимне делове тела", испричала је једна од штићеница, преноси Индекс.

Друга девојка је у време када је била злостављана имала десет година.

"Стајао је поред мога кревета, ништа није рекао. Осетила сам да ме дира. Сећам се да сам била окренута главом према зиду и да сам се скаменила. Нисам знала што да радим", рекла је Новостима друга злостављана девојка.

Трећа саговорница Новости рекла је да је све рекла психологу и пријатељима, али да јој нико није веровао.

"Знао је улазити у гаћицама у собу. Једном је такав легао поред мене и пријатељице. Додиривао нас је док није заспао", испричала је она.

Додаје да је све рекла психологу и пријатељима, али да јој нико није веровао.

"Рекли су ми да живим у светом католичком центру и да лажем", навела је она, преноси Индекс

"Покушавала сам да заштитим друге девојчице"

Једна од саговорница Новости је истакла да она није била злостављана, али да је била сведок томе и да је успела да му се супротстави. 

"Једне вечери 2003. године, кад сам отворила врата, видела сам како Корнелије брзо извлачи руку коју је држао испод јоргана. Одгурнула сам га из собе и рекла му да га више никад не желим видети у собама где спавају девојчице. Сећам се да се тресао и да ми је рекао како није очекивао такво понашање од тако културне девојке", испричала је она.  

Додаје да је он након тога знао да не сме ништа код ње ни да покуша, "а имала сам и нешто више година од девојака које су га занимале", објашњава она.

"Лажне оптужбе"

Корнелије Кордић је новинару Новости, који га је суочио са оптужбама, рекао да су оптужбе лажне.

"То су лажи, никад ништа од тога нисам урадио. Кажем вам да то нема везе са истином", одговорио му је Кордић, преноси Индекс.

Дом за децу "Иван Павао II" основала је 1994. године Јосипа Кордић, оснивач Заједнице сестара мисионарки рањене обитељи и сестра фрањевца оптуженог за злостављање.

Социјалне службе БиХ су у последњих 25 година у тај дом послале неколико стотина деце.

Јосипа Кордић је преминула 2003. године па је бригу за дом преузела Корнелија Кордић са братом Корнелијем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво