Почела конференција о Сребреници

У Бањалуци је почела Међународна научна конференција "Сребреница, стварност и манипулације", која ће данас и сутра окупити стручњаке из Русије, САД, Немачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Конференција се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године. Планирано је штампање зборника радова који има 800 страница и 48 реферата које су писала 52 аутора.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да скупови попут међународне научне конференције о теми "Сребреница, стварност и манипулације" дају нову слику о истини о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године. 

"Немогуће да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана како су то креирали представници међународне заједнице. Истина подразумева читав период рата, а и неке раније историјске процесе", рекао је Додик , пренела је РТРС.

Истакао је да је очигледно да Сребреница није била тема све до доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

"Одједном су се сетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, већ ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата", рекао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је потребно да се догађаји у Сребреници, али и њеној широј околини, од 1992. до 1995, посматрају у целини, јер је само на тај начин могуће створити контекстуално јасну и објективну слику о ратним дешавањима на том простору из јула 1995. године.

Организатори скупа су Организација страешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. веку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво