Пуповац: Сабор нема исти однос према скуповима у Јасеновцу и Блајбургу

Лидер Самосталне демократске српске странке и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац оптужио је парламент Хрватске да, као покровитељ два комеморативна скупа, има неједнак однос према одавањима почасти жртвама у Јасеновцу и Блајбургу.

Милорад Пуповац је, говорећи у Сабору, истакао да се према скупу у Јасеновцу парламент односи као да није покровитељ у истинском смислу, док се према оном у Блајбургу односи као да је истински и посвећени покровитељ.

Указао је да је после Аустрије да забрани скуп у Блајбургу, власт у Хрватској учинила све да испреговара претпоставке да се он ипак буде одржан. Пристали су, каже Пуповац, на то да поштују аустријске законе који забрањују величање фашистичких, односно усташких идеја, симбола и порука.

Пуповац је додао да је "слика Хрватске" чињеница да ће се скуп у Јасеновцу у петак одржати без присуства представника хрватског државног врха, преноси Хина.

"То што смо чули је слика Хрватске, која је спремнија да поштује туђе, него сопствене законе, да се избори да се створи претпоставка за комеморацију оних који су иза себе оставили крваве трагове над људима који никоме ништа нису учинили. Ти у Јасеновцу нису криви ни за једног мртвог на Тезном, Кочевском Рогу или Мацељу, али многи на тим местима су криви за десетине и стотине хиљада убијених делом тзв. НДХ", поручио је Пуповац.

Пуповчево излагање пратило је добацивање независног посланика Жељка Гласновића.

Председавајући седници Милијан Бркић позвао је посланике да се не деле на темама жртава, али и "да не деле жртве".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво