Црногорска стратегија одбране

У Предлогу стратегије одбране Црне Горе наводи се да ће војска употребити све расположиве ресурсе, у сарадњи са осталим елементима система одбране и савезничким снагама, у циљу заштите независности, суверености и државне територије Црне Горе.

Скупштински Одбор за безбједност и одбрану разматраће у понедељак Предлог стратегије одбране који је прошлог месеца усвојила Влада Црне Горе.

У документу се наводи да је опасност од војне претње Црној Гори значајно смањена, као последица интеграције државе у НАТО, али да се не сме занемарити.

"Војска ће употријебити све расположиве ресурсе, у сарадњи са осталим елементима система одбране и савезничким снагама, у циљу заштите независности, суверености и државне територије Црне Горе", истиче се у Предлогу стратегије.

Војска ће изграђивати и одржавати способности надзора и заштите мора и ваздушног простора у сарадњи са другим државним институцијама и савезницима, тако да у случају потребе обезбеди успешно нарастање војног потенцијала Црне Горе.

У документу се наводи да допринос развоју способности и капацитета Алијансе директно унапређује безбедност, стабилност и просперитет Црне Горе.

"Досљедним развијањем способности снага декларисаних за допринос НАТО структури снага, и њиховим ангажовањем, Црна Гора гради кредибилитет поузданог партнера у Алијанси", истиче се у Предлогу стратегије.

Наводи се да је глобално безбедносно окружење комплексно и изложено непредвидивим променама као и интензивном утицају глобализацијских трендова и да га карактеришу доминантно неконвенционалне, асиметричне и хибридне претње.

Безбедност државе, како се додаје, може бити директно и индиректно угрожена нестабилностима и конфликтима који се дешавају ван њених, или граница региона, односно континента на којем се налази, што захтева значајне промене у приступу одбрани.

Указује се да је регион југоисточне Европе оптерећен догађајима из прошлости и нерешеним проблемима, што може проузроковати дестабилизацију на појединим подручјима.

"На безбједност Црне Горе могу негативно утицати кризе у региону југоисточне Европе, али се због посредног утицаја не могу занемарити ни нестабилности у другим регионима", оцењује се у документу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара