Хрватски суверенисти: Блокирање европског пута Србије национални интерес

Политичка платформа Хрватски суверенисти представила је листу за изборе за Европски парламент. На челу те листе је Ружа Томашић, актуелна европарламентарка позната по антисрпским ставовима, која сматра да ће листа освојити два мандата на гласању које ће бити одржано крајем маја.

Хрватски суверенисти се, између осталог, залажу да се Србија блокира на путу ка ЕУ док не исплати одштету Хрватској за наводну агресију.

Хина преноси да је Томашићева "истакла да су темељи Хрватских суверениста богољубље, домољубље и човекољубље".

Наводи се да политичка платформа Хрватски суверенисти окупља странке Храст и Хрватску конзервативну странку, грађанске иницијативе "Истина о Истанбулској" и "Хрватски бедем", као и више удружења цивилног друштва, а "залаже се за очување традиционалних вредности и културе Хрватске са нагласком на институцију породице".

Суверенисти се залажу "за контролу граница у оквиру које ће држава моћи да одлучује ко и под којим условима улази у Хрватску".

"Борићемо се за Европу као заједницу суверених држава чланица, а исто тако и против централистичке, федералне, бирократске и наднационалне ЕУ коју заговарају Пленковићеви и Вучићеви ''народњаци'' (Европска народна партија) заједно са коалиционим партнерима социјалистима", рекао је портпарол Хрватских суверениста Марко Милановић Литре.

Додао је да се залажу за "блокирање Србије у ЕУ док Србија не исплати ратну одштету за србочетничку агресију на Хрватску и док не призна ту исту агресију".

Посланик у Сабору странке Храст Хрвоје Зекановић поручио је да "Хрватска не користи прилику да као чланица ЕУ блокира Србију у приступним преговорима".

"Хрватски национални интерес мора да буде на првом месту. Србија не сме да уђе у ЕУ док се не реше отворена питања са Хрватском", истакао је Зекановић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи