Рот: Попустио интерес ЕУ за Западни Балкан

У ЕУ можемо да живимо сигурно и стабилно само ако више урадимо за сигурност, стабилност и регионално помирење на Западном Балкану", каже за DW Михаел Рот, државни секретар у немачком Министарству спољних послова.

"И даље имам утисак да је попустио стратешки интерес ЕУ и многих чланица ЕУ према Западном Балкану", каже Михаел Рот, државни секретар у немачком Министарству спољних послова.

"То је проблематично и брине ме јер ми у ЕУ можемо да живимо сигурно и стабилно само ако више урадимо за сигурност, стабилност и регионално помирење на Западном Балкану."

Рот је у разговору за DW нагласио да га "радује што има партнера у ЕУ који у име свих препознају стратешки значај" овог региона, мислећи на Бугарску.

Државни секретар је био у делегацији немачког председника Франка Валтера Штајнмајера, који је у четвртак и петак боравио у Софији.

Током посете је Штајнмајер хвалио ангажман Бугарске према суседству које још није део ЕУ.

Социјалдемократски политичар Рот сматра да је важно "подићи видљивост" Европске уније у региону са јасном поруком: "Не остављамо људе на Западном Балкану на цедилу, посебно јер је процес трансформације на путу у ЕУ тако тежак за људе. То видимо пре свега код младих који напуштају домовине и долазе и у Немачку јер на Западном Балкану више не виде перспективу за себе."

"У првом реду заједница вредности"

Истовремено, овај државни секретар у разговору за DW наглашава да "не сме бити политичких попуста" на пољу демократије, правне државе, поштовања мањина и борбе против корупције.

"Европска унија није у првом реду заједничко тржиште нити економски пројекат него заједница вредности", додаје он.

Немачка ће председавати ЕУ у другој половини следеће године, а Рот се нада великом ангажману на Западном Балкану.

"Наравно да смо данас заробљени другим темама. Један пример је Брегзит који кошта много енергије и времена. Тренутно имамо преговоре о финансијском оквиру ЕУ. Тим је важније да Западни Балкан не буде занемарен као тема", закључује Михаел Рот.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво