Пуповац за РТС: Србе морамо да ослободимо страхова и притисака

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је за РТС да ће се залагати за еманципацију Срба у Хрватској борбом за њихова права - да би се још једанпут истакла важност тога да могу слободно да живе у Хрватској.

Милорад Пуповац рекао је, у разговору за РТС, да је једно питање атмосфере а друго питање поступака према Србима у Хрватској, кроз ширење антисрпске атмосфере и антиспрпских аката нетолеранције, ревитализацију пораженог режима у Другом светском рату на различите начине, не у организацији Владе, али у организацији разлучитих других институција и актера. 

Према његовим речима, треће је питање подлегање притисцима градоначелника Вуковара Пенаве у погледу хапшења људи без, како каже оправданих разлога а само због тога што неки људи не могу смислити да на подручју источне Славоније, на подручју Вуковара, Срби могу и даље да живе на миру и уживати она права која има по закону Хрватске припадају. 

То је прва група разлога, други се односе на реализацију оперативног програма који је саставни део програма Владе који смо као партнери потписали - та релаизација у низу подручја је застала, одвија се споро или никако, указује Пуповац.

Одговарајући на питање да ли ће остати у коалицији, Пуповац каже да су након порука које су јавности послате обавили потребне разговоре и са председником Владе и са министрима који су надлежни за та питања и препознали део тих проблема, сагласили се око њихових постојања.

"Око другог дела је потребно наставити разговор како бисмо договорили како и на који начин, посебно у оперативним програмима, можемо реализовати ствари као што је регистрација српских мањинских школа, питање равноправне употребе ћириличног писма на подручјима где постоје законске претпоставке и посебно стварање претпоставке за јачање толеранције, за јачање владавине законитости када је у питању однос према Србима у Хрватској", каже Пуповац.

Два циља пред СДСС-ом на изборима за ЕП

Самостална демократска српска странка Милорада Пуповца самостално ће се кандидовати на изборима за Европски парламент. За сада се зна да ће Пуповац бити носилац листе и да је жеља СДСС-а да се тиме покрене питање односа према Србима у Хрватској.

Истакао је да Самостална демократска српска странка на основу разговора које су водили са делом чланова владајуће коалиције, који припадају либералним политичким опцијама, а који нису донели задовољавајуће резузлтате, одлучила да самостално иде на те изборе и да циља на две ствари.

"Прво је да еманципујемо Србе у Хрватској борбом за њихова права, порукама које у тој кампањи апсолутно морамо постићи - да их ослободимо од страхова, притисака и да још једанпут истакнемо важност тога да могу слободно и равноправно да живе у Хрватској", подвлачи Пуповац.

Према његовим речима, друго је да циљамо на мандат у ЕП, зашта постоји потенцијал у српском бирачком телу, како ономе у земљи, тако и ономе који је силом ратних прилика или силом других економских прилика овога тренутка изван земље.

Он каже да ће листа бити потврђена од стране председништва у наредних дан-два, а јавности ће бити представљена у понедељак.

Говорећи о томе да ли ће професор Дејан Јовић, бивши саветник Иве Јоспиповића, бити на листи, Пуповац каже да је велика вероватноћа да хоће.

У наредном периоду следи обележавање Дана сећања на жртве Јасеновца а упркос забранама припрема се и комеморација у Блајбургу у мају.

"Народи и организације народа страдалника у том логору, жидови, Роми, Срби, антифашисти и противници тог режима коориднирамо делујемо и идемо у једној колони 12. априла, где ћемо искористити прилику да пошаљемо поруке осуде тога режима, али и осуде оних који обнављају тај режим, осуде оних који настоје величати или опрати тај режим", истакао је Пуповац.

Каже да не зна како ће ствар тећи са Блајбургом, и да не зна колико ће то подићи тензије или неће.

"Жао нам је што са Владом нисмо успели да завршимо разговоре на тај начин да можемо рећи - у реду је, идемо у једној колони. Очекујемо да ће се то догодити следеће године, а да би се то догодило неопходно је да након средине априла и након ових комеморација почнемо разговоре и отклонимо све оно што видимо као прпереку да имамо једну и заједничку колону", закључио је Пуповац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи