Тирана, Приштина напустила скуп због фусноте и знака Унмика

Делегација Приштине напустила конференцију о клими на Западном Балкану у Тирани, пошто је Београд инсистирао да та делегација буде представљена са фуснотом и логом Унмика.

Делегација Београда условила је присуство на конференцији да Приштина не може да има право гласа и да буде адекватно представљена, али је косовска делегација то одбила, јавио је албански Топ ченел.

Наводи се да су обе делегације на конференцију позване са "подједнаком важношћу", а албански министар за животну средине Бљенди Кљоши је рекао да је о томе претходно постигнут договор са УН и са Београдом.

Договорено је, како је навео, да Косово може да буде присутно на конференцији само у статусу специјалног госта.

У међувремену, косовско Министарство за животну средину и просторно планирање саопштило је да је министар Фатмир Матоши позван да учествује на конференцији, али да је, када је схватио да ће Приштина бити представљена са фуснотом и под логом Унмика, одлучио да делегација у знак протеста бојкотује конференцију.

Матоши је новинарима у Тирани рекао да је представљање Приштине са фуснотом и под логом Унмика неприхватљиво и да се то, како је рекао, више никада неће поновити.

Наводи се да је рекао да ће бити одржана још једна конференција на техничком нивоу коју ће, како каже, Приштина искористити као прилику да се састане са донаторима и од њих затражи подршку за текуће косовске пројекте.

Матоши је, како преноси Коха, рекао да се борба за чисту средину не може постићи искључивањем Косова из пројеката или доношења одлука на заједничким конференцијама.

"Рекао сам званичницима УН да нико не би требао ни да сања да ће то помоћи чистој животној средини, ефикасном рату против климатских промена на Западном Балкану ако неко верује да једну земљу може да искључи из пројеката и доношења одлука", истакао је Матоши.

Организатори конференције су Програм Уједињених нација, Организације УН за храну и пољопривреду и Влада Републике Албаније, уз финансијску подршку Министарства животне средине Чешке Републике.

Сврха министарске конференције била је да олакша приступ финансирању климатских промена, укључујући ангажовање и приступ климатским фондовима.

Очекивало се да на конференцији буде усвојена декларација којом би се подржала убрзана финансијска подршка климатским пројектима на Западном Балкану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара