Друштвене мреже васкрсавају балканску руту

Грчка је затражила од неколико стотина миграната и избеглица који су се окупили на пољу недалеко од грчке северне границе да се врате у своје смештаје или ће бити суочени са санкцијама. Мигранати су се претходно окупили испред кампа код Солуна са намером да крену на пут преко граница балканских земаља како би затражили азил у Европи.

Мале групе људи, укључујући и децу, стигле су у четвртак у близину мигрантског логора Дијавата близу границе са Северном Македонијом, подстакнути извештајима на друштвеним мрежама о могућностима организованог прелаза северозападне копнене границе Грчке са Албанијом почетком априла, пренео је Ројтерс.

Грчки министар за миграције Димитрис Вицас апеловао је да се врате у смештајне центре, преноси грчка државна телевизија ЕРТ.

"Лаж је да ће граница бити отворена", рекао је Вицас и додао да у међународним споразумима постоје обавезе, али и санкције.

Полиција је паркирала аутобусе преко пута тог подручја како би блокирала пут мигрантима.

Вицас је рекао да се нада да ће окупљени напустити поље до вечерас.

Сукоб са полицијом 

АП је претходно јавио да се да се око 200 њих сукобило са полицијом када су покушали да пробију кордон. 

Мигранти су бацали каменице на полицију која је одговорила сузавцем и шок бомбама. Нема ни повређених ни ухапшених.

Грчка полиција је саопштила да се више од 500 људи, укључујући породице с малом децом, окупило на једном пољу кукуруза код мигрантског кампа Дијаватана, десетак километара западно од Солуна, преноси АП.

Мигранти кажу да су се окупили на анониман позив на друштвеним мрежама да крену према граници Грчке и Северне Македоније удаљену 60 километара и да покушају да пробију границу, оживљавајући мигрантску руту која је затворена 2016. године.

Агенција УН за избеглице упозорила је мигранте да се не одазивају на позиве на друштвеним мрежама, наводећи да су илегални преласци граница "ризични и опасни".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара