Индекс: Отвара се архив папе који је "шверцовао" усташе

Отварањем тајних архива папе Пија XII, 2. марта 2020. године, историчарима ће коначно бити доступни документи из времена владавине најконтроверзнијег папе 20. века.

И док светски историчари већ припремају бележнице у које ће записати делове папиних документа у којима се објашњава његова улога у Холокаусту, у Хрватској и региону вероватно ће бити занимљивија његова улога у послератном спасавању ратних злочинаца, преноси Индекс.

Како се наводи, кроз Ватикан је пролазио "пацовски тунел" којим су од правде, између осталих, побегле и усташки главешине, а оганизовао га је свештеник Крунослав Драгановић, којег Борис Рашета у својој књизи назива "усташким Џејмсом Бондом".

И сам Анте Павелић захваљујући везама са Заводом св. Јеронима побегао је од суда, као и многи други злочинци, а Индекс наводи да је о злочинима усташког режима папа морао пуно тога да зна, ако ни због чега другог, а онда због онога што је говорио Алојзије Степинац. 

"Говори црквених великодостојника Ватикану не промичу. Занимљиво ће бити видети и шта је папа мислио о послератној југословенској власти, поготово у светлу напора да Степинца прогласи светим. И једна и друга канонизација запеле су на споредном колосеку, и један и други знали су пуно о највећем злочину у историји Европе. И нису се пуно узрујавали", пише Индекс.

Папа Пије XII најпознатији је био по конкордату између Ватикана и нацистичке Немачке потписаном 1933. године, којим су Света Столица и Рајх уредили своје односе, а који је он уговорио још док је био нунције, амбасадор у Немачкој. 

Њиме су Католичкој цркви гарантована права, а заузврат су се католици обвезали да неће превише приговарати нацистима.

Када је пред почетак Другог светског рата постао папа, Пије XII је више упозоравао на комунизам него на нацизам, али је ћутао о Холокаусту.

У преко 150.000 докумената требало би да се нађу одговори на питање које највише мучи историчаре: Је ли папа знао за коначно решење, је ли знао за истребљење Јевреја, је ли знао за Холокауст? 

"Тешко да није знао. Ватикан столећима има изврсну обавештајну службу и тешко да би им промакао покољ шест милиона људи. Намеће се и још можда важније питање: Зашто поглавар Католичке цркве није реаговао?" пише Индекс.

Папа Пиј XII, рођен је као Еуђенио Марија Ђузепе Ђовани Пачели, 2. марта 1876. године, на исти дан 1939. године изабран је за папу, а на исти дан 2020. године његов ће архив постати доступан јавности. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво