Картугалос: Преименовање Аја Софије увреда за хришћане

Грчки министар спољних послова Јоргос Картугалос каже да је могућност преименовање Аја Софије у џамију, увреда не само за хришћане, већ и међународне заједнице.

Јоргос Картугалос је то рекао поводом изјаве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да постоји могућност да се Аја Софија, која је тренутно музеј, претвори у џамију.

"Сваки спор о овом статусу није само увреда за хришћанска осећања, већ је увреда међународне заједнице и међународног права. Желимо да се надамо да ће се исправне изјаве турског руководства од 16. марта применити и да неће бити промене у њеном статусу", казао је Картугалос, преноси АНА. 

Картугалос је нагласио да је Аја Софија вековима била највећа хришћанска црква и да је на списку Организације УН за образовање, културу и науку (Унеско) као светско културно наслеђе.

Аја Софија је саграђена 537. године у Истанбулу, а у џамију је претворена 1453. године, за време Отоманског царства, да би 1935. године била претворена у музеј.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво