Конституисана Комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву

У Бањалуци је одржана конститутивна седница Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године на којој је одлучено да се Комисија неће оглашавати у јавности до окончања рада, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Чланови Комисије су става да би иступи били преурањени и контрапродуктивни пре него што буду донесени конкретни закључци на основу доступне документације и анализа које су потребне да се објективно и непристрасно уради овај значајан посао.

С обзиром на то да је Влада Српске задужила Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да комисији пружи административно-техничку подршку, преносимо овај став чланова комисије, наведено је у саопштењу.

У Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица додали су да, с обзиром на став чланова Комисије за Сарајево, надлежни у Центру неће коментарисати ток рада ове комисије.

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове две међународне и независне комисије - за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и истраживање страдања свих народа у и око Сребренице од 1992. до 1995. године.

Председавајући Комисије за Сарајево је стручњак из Израела Рафел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма.

Чланови Комисије за Сарајево, осим Израелија, су Волтер Маношек из Аустрије, Дарко Танасковић из Србије, Лоренс Арманд Френч, Ђузепе Закарија, Виктор Безрученко из Русије и Патрик Барио, пренео је РТРС.

број коментара 0 Пошаљи коментар