Пуповац новинарима: Мислите ли да Срби на "Олују" могу да гледају позитивно

Мислите ли да Срби могу ставити "Олују" у позитиван контекст, упитао је лидер СДСС-а Милорад Пуповац новинаре који су од њега очекивали да коментарише то што је председник Александар Вучић у Нишу, на обележавању 20 година од НАТО агресије, ту војно-полицијску акцију упоредио са Јасеновцем.

Александар Вучић је на централној комеморацији жртвама НАТО агресије у Нишу рекао да "ни они убијани у Јасеновцу, Јадовну, Пребиловцима, операцији 'Олуја' нису били грешка, већ намера да нас у потпуности униште", али да будућност и живот морају бити "први задатак и наш најважнији циљ".

Милорад Пуповац, који је присуствовао тој комеморацији, каже да у Нишу није био због порука, него због жртава, пренео је хрватски портал Индекс тврдећи да лидер СДСС-а заправо није желео да коменарише ту изјаву српског председника.

"Мислите да Срби могу ставити 'Олују' у позитиван контекст", запитао је Пуповац истакавши да је Јасеновац једна историјска прича, а "Олуја" друга. Он то изједначавање, каже, није чуо.

"Ако ме слушате пажљиво, што се тиче Јасеновца ми у Хрватској имамо проблем. Боље да се посветимо том проблему него да се посвећујемо томе што је неко други из суседства рекао", рекао је Пуповац након разговора са Пленковићем.

Поручио је и да би боље било да Хрватска комеморацију у Јасеновцу обележава у једној колони, него што тај злочин негира. Уместо тога, додао је, непрестано се тражи прилика како да се од тога побегне.

Пуповац је рекао и да не жели да буде талац несређених хрватско-српских односа. 

"Ако мене желите да држите за таоца тих приступа, нећете бити успешни. Нађите неки други начин. Тридесет година покушавам да нађем начин да људи живе нормално. Уместо да се бавимо темама које оптерећују ову земљу, ви непрестано ствари које се тичу других људи покушавате мени ставити на брк", рекао је Пуповац новинарима.

Упитан шта мисли о комеморацији у Блајбургу, Пуповац је рекао да то што се тамо дешавало протеклих годинa и није била комеморација, него политичка манифестација која је ишла ка томе да, како је рекао, опере срамну страну прошлости усташког режима и да послужи како би се рекло да Јасеновац није ништа у поређењу са Блајбургом.

Пуповац није потврдио напуштање владајуће коалиције 

Након састанка са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, Милорад Пуповац није потврдио излазак из владајуће коалиције.

"Сва питања око којих смо се усагласили, као и она око којих се не слажемо, настављамо решавати како бисмо створили претпоставке да СДСС остане део владајуће већине", рекао је Пуповац, пренела је Хина.

Упитан о чему је тачно разговарао са Пленковићем, Пуповац је рекао да не жели да набраја око 50 тачака оперативног програма и њиховом спровођењу, јер би трајало дуго, а није, како је навео, ни сигуран хоће ли сви то схватити правилно.

Додао је да са добрим делом тема, односно проблема, премијер није ни био упознат, а као пример је навео образовање.

Око тога се, истакао је, морају усaгласати. Као најважније издвојио је то да, како је рекао, могу да разговарају.

Негирао је да је најава о могућем напуштању коалиције била представа уочи избора у Личко-сењској жупанији додавши "неки људи јесу људи од представе, али он није један од тих".

Оценио је да је за састанак са Пленковићем требало више времена "да би се направили документи и анализе" о тачкама о којима су расправљали.

Истакао је и да спаљивање лутке са његовим ликом током недавног карневала у Каштелима није био главни разлог због којег је рекао да размишља о одласку из коалиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи