Црна Гора, оптужени за покушај тероризма износе завршне речи

Оптужени за покушај тероризма на дан избора у Црној Гори 2016. године износе завршне речи. Један од оптужених, Братислав Дикић рекао је да ништа противзаконито није урадио у Црној Гори, поручујући да је неосновано ухапшен 15. октобра 2016, од када борави у самици истражног затвора. Адвокати Бранке Милић и Милана Душића затражили су укидање притвора.

"Ништа нисам противзаконито урадио у Црној Гори и не заслужујем да се овако поступа са мном", рекао је Братислав Дикић током изношења завршних речи.

Дикић тврди да је оптужница заснована на потпуно неистинитим наводима, понављајући да није знао да постоји нека криминална организација.

"Нити ми је неко нешто тако понудио", рекао је Дикић, наводећи да никоме није ни помогао у чињењу неког кривичног дела.

Утврђено је, како је рекао, да није помагао починиоцима кривичних дела, те да оптужене и не познаје. Тешко је, каже, било бранити се од неистина.

"Саслушањем свих сведока, извођењем материјалних доказа, није потврђен нити један навод оптужнице СДТ-а и у потпуности је потврђена моја одбрана", рекао је Дикић.

Тврди да је једина истина да је приватно дошао у Подгорицу са пријатељицом Кристином Христић, те да је начелно прихватио молбе Саше Синђелића да обиђе скуп у Подгорици, али уз услов да се прво види са организаторима.

Кристина Христић је, како је рекао, апсолутно неправедно оптужена у судском поступку. Дикић је подсетио да је предлагао полиграфско тестирање, које му није омогућено.

Напомињући да не познаје политичаре из ДФ-а, Дикић је рекао да кроз судски поступак није потврђен ниједан навод из оптужнице СДТ-а против њега.

Адокати: Суд да ослободи Душића и Милићеву

Претходно је адвокат окривљене Бранке Милић, Божо Милоњић, оценио је да није на јасан начин доказано да је Милићева починила дело које јој се ставља на терет, због чега је предложио да је суд ослободи кривично-правне одговорности. Исти захтев је упутио и адвокат Милана Душића, Дејан Кликовац, тражећи истовремено укидање притвора Душића.

Наиме, Милоњић је, износећи завршне речи током суђења за покушај тероризма на дан избора 2016. године, истакао да би процес који се води у подгоричком Вишем суду требало вратити тамо где му је и место – а то је поље правде.

Сматра и да је током целог поступка доминирала политичка позадина. Милоњић је оценио и да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић "преценио Бранку Милић".

Немогуће је, тврди Милоњић, да једна жена обави толико сложених радњи у граду у којем не живи.

Поручио је и да ће се, ако оптужница буде резултирала осуђујућом пресудом, морати поставити питање одговорности челних људи и државних органа.

Милоњић је поновио да је Милићева потенцирала да је особа која је јако везана за Србију и српски народ и нацију, те да је од почетка процеса тврдила да је поступак монтиран.

"Окривљена није спорила да је противник НАТО-а, јер је НАТО бомбардовао њену државу, али је спорила тврдњу да је дошла у Црну Гору да протестује против НАТО-а. Она је истакла у одбрани да је типована у Србији, јер се тамо бори против организованог криминала", истакао је Милоњић.

"Све време је потенцирала да је против ње незаконито одређен притвор, указивала је суду на пропусте током истраге, тј. да специјални тужилац није предузимао све радње како би утврдио потпуну истину", истакао је Милоњић.

Адвокат сматра да окривљена Бранка Милић све време одбрану износи објективно и у појединим моментима "срчано и бурно", али и емотивно због опредељења које гаји према земљи.

"Није имала разлога да своју одбрану штелује. Суд њеном исказу треба поклонити пуну веру", навео је Милоњић, питајући се је ли могуће да Милићева и окривљени могу довести у питање безбедност државних функционера и сигурност њених граница.

Адвокат окривљеног Милана Душића, Дејан Кликовац, рекао је да би тврдње тужиоца могле имати смисла да се оптуженима тужи у одсуству, односно да, како је рекао, оптужене не видимо својим очима.

"Сведоци смо да су сви оптужени лица у годинама, без посебних знања и способности и доспели за туђу негу и помоћ, а никако да се баве тероризмом и државним ударима", рекао је Кликовац.

Једини грех Душића, наводи Кликовац, је то што је користио право слободе кретања у Црној Гори дан пре избора, за које није ни знао да се одржавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара