Амфилохије: Истинска Европа умрла је у Приштини

На скупу посвећеном 20. годишњици од НАТО бомбардовања СРЈ, митрополит црногорско-приморски Амфилохије је рекао да истинска Европа није умрла, јер "нисмо умрли ми који смо је родили". Ми смо сведоци онога што се овде десило. То није била само одбрана нас, већ одбрана праве истинске хришћанске Европе, рекао је Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици истакао да је Балкан "темељ, основа, срце Европе и он је родио хришћанску Европу".

"Та Европа је рађала све оно што је истинско и право у целокупној Европи", рекао је Амфилохије, и нагласио да је ова Европа која се данас појавила и поистоветила себе са Европом само један део ње, и да она није истинска и права хришћанска Европа, већ њена негација.

"Истинска Европа, Европа Светога Петра и Павла, Европа Фрање Асишког, Дантеа, Шекспира и других великих људи, све до највећег Европљанина нашега времена Де Гола, умрла је у Приштини. Преко наших страдања данас тријумфује једна друга Европа! То је Европа крсташких ратова, и она све што ради, ради у име људских права", рекао је митрополит.

Појаснио је да су и крсташки ратови вођени у име ослобађања Гроба Христовог, а у исто време су оскрнавили Свету Софију у Цариграду, прогнали источно ромејског цара и патријарха из Цариграда и поставили свога владара и патријарха, и вршили насиље у читавој Малој Азији до Јерусалима.

Нагласио је да је та Европа која је сад тријумфовала, "а коју нажалост подржава и признаје једна група наших Црногораца, Европа Наполеона, Мусолинија и Хитлера".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво