Протест против пресуде Алимију, осуђеног за "27 април"

Испред споменика Скендер Бег у Скопљу одржан је протест, како би се пружили подршка Абдулфеху Алимију, који је осуђен на седам година затвора, оптуженог за тероризам и угрожавање уставног поретка и безбедности земље, изазивањем нереда у Собрању 27. априла прошле године.

Демонстранти су се окупили испред споменика Скендер бега након што су дошли на суд, носећи мајице са ликом Алимија и узвикујући слогане: "Нема правде, нема мира", "Правда није тржиште", "спасавате човека" не значи да ти си терориста, ...

Протесте је предводио лидер Алијансе за Албанце, Зијадин Села, а на челу поворке је била је породица Алимија.  

Неки од говорника нису хтели да говоре македонски.

"Ово је велика неправда. Нека мисле они који су ово урадили. Онај који је спасио некога сада је затворен. То није истина. Остајемо на улици док Алими није са нама" рекао је један учесник протеста.

Протест је прошао мирно, без инцидената. Саобраћај на булевару испред суда био је блокиран, а појачано је присуство полиције око зграде.

Алими је добио најнижу казну од свих окривљених, а тужилаштво ће у поновљеном поступку захтевати и вишу казну.

Тужитељкаа Вилма Русковска рекла је за ТВ 21 у четвртак увече, да Алими није најзаслужнији за чињеницу да је лидер Алијансе за Албанце, Зииадин Села, 27. априла 2017. изашао из Парламента.

"Алими је радио свој посао а Зијадин Села спасио је једног од демонстраната", рекла је Русковска.

Инцидент у Собрању догодио се 27. априла прошле године када је група људи, незадовољна избором Таљата Џаферија из Демократске уније за интеграцију (ДУИ) за председника парламента, упала и почела да туче посланике владајуће већине и новинаре. 

Најтеже повреде задобио је посланик Зијадин Села, због чега је девет дана провео у болници.  

Како је он тада наводио, циљ нападача је био његова ликвидација.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се