Мета: Спреман сам на оставку, решење у озбиљном дијалогу

Албански председник Илир Мета коментаришући дубоку политичку кризу у којој се налази његова земља рекао је да је спреман да се одрекне мандата за добробит земље.

Иљир Мета поручио је да се "жртвује као Салвадор Аљенде како не би дозвољио инсталирање војне хунте", преноси македонски портал Плусинфо.

"Криза може да проузрукује конфронтације, које смо видели у прошлости и које би биле на штету интереса наше земље", поручио је Мета.

Апеловао је на све укључене стране да не жртвују државу због њихових фотеља и интереса. У том погледу, иако себе не сматра одговорним, Мета је истакао да је уложио све напоре у протекле две године како би спречио такву ситуацију.

"Спреман сам на две крајности, од одустајања од мандата као председника, након што се гарантује да земља има принципијелно политичко решење, исправно, уставно, које ће водити земљу напред, па све до мог жртвовања као што је то учинио Салвадор Аљенде, како би се онемогучило инсталирање хунте која би могла да врати Албанију 30 година назад", рекао је Мета.

Мета додаје да је спреман на обе опције.

Као неприхватљиво оценио је понашање албанске опозиције која бојкотује парламент, наводећи да се тиме криза само продубљује.

За њега попуњавање броја посланика у парламенту другим посланицима који су били на листи испод оних који су одустали од својих мандата представља само скривање кризе док истовремено, како тврди, поткопава почетак преговора са Европском унијом.

Мета је категоричан да не постоји решење за актуелну политичку кризу у Албанији ни ултимативним методама, ни реториком која подстиче насиље, а још мање полицијским и финансијским методама.

Актуелни председник Албаније решење дубоке политичке кризе у својој држави види кроз брзи, озбиљни и одговорни политички дијалог.

број коментара 0 Пошаљи коментар