Церар: Мислим да смо Косово оправдано признали као државу

Шеф словеначке допломатије Миро Церар изјавио је да Словенија не одустаје од признања самопроглашене независности Косова, додајући да с тим у вези ипак постоји "неколико отворених питања".

На питање да ли словеначка влада намерава да одступи од признања Косова, које му је на седници парламентарног одбора за спољну политику поставио лидер Словеначке националне странке Змаго Јелинчич, Миро Церар је одговорио да такве намере не постоје, преноси СТА.

"Мислим да смо Косово оправдано признали као државу", казао је Церар, али додао да је Словенија свесна да ипак постоји "неколико отворених питања".

Као и већина осталих чланица ЕУ које су признале независност Косова, Словенија је то учинила у првој половини 2008. године, за време својег шестомесечног председавања ЕУ.

Словеначки посланик и потпредседник Словеначке националне странке Јани Ивануша изјавио је недавно да је повлачење призања косовске независности реалан процес у оквирима Европске уније и додао да ће ново руководство Уније, након избора у мају, поново преиспитати правце њеног кретања.

Јани Ивануша је на међународној конференцији "Косово и Метохија у новој Европи", пре два дана у Београду, у организацији Српског сабора Заветници, истакао да је косовско питање важно јер је дошло до нових кретања у европској политици.

Церар је изразио забринутост због ситуације поводом протеста против власти у Србији, али и наду да ће тај спор бити решен на демократски начин. 

"Словенија жели да се прилике што пре стабилизују како би Србија могла да се посвети другим задацима", казао је Церар.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара